Utrecht hijst regenboogvlag op Coming Outdag 2012

08/10
2012
08-10-2012

Op Coming Outdag, 11 oktober, wappert in 36 gemeenten waaronder Utrecht, de regenboogvlag. De regenboogvlag staat symbool voor de emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT). Zij moeten zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig kunnen voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar ook. Het alom hijsen van de regenboogvlag moet deze boodschap kracht bijzetten.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen geeft om 08.00 uur het startsein. Daarna gaan de vlaggen beurtelings ten top. Utrecht hijst drie regenboogvlaggen om 09.00 uur, tegelijk met Haarlem en Almere. Aleid Wolfsen (burgemeester van Utrecht), Erick Valk (voorzitter COC Midden Nederland) en Petra Luiken (voorzitter Stichting Pann) hijsen elk een vlag. Daarmee bevorderen zij – symbolisch - de veiligheid, acceptatie en zichtbaarheid van de naar schatting 20.000 inwoners in Utrecht met een andere seksuele voorkeur.

Wat doet Utrecht verder?
Utrecht zet zich al jaren in voor deze inwoners:
- In Utrecht vergroten we acceptatie door voorlichting op scholen en trainingen aan jongerenwerkers.

- Utrecht heeft een speciaal meldnummer ter voorkoming van escalatie rond treiterijen en overlast, het 'Gay-alert'.

- In de ouderenzorg wordt extra aandacht gevraagd voor mensen met een andere seksuele voorkeur, zodat ouderen niet ‘terug in de kast’ hoeven.

- In 2013 komt er meer aandacht voor het thema binnen sportverenigingen.

- Ook in 2013 vindt in juni weer het MidZomerGrachtfestival plaats. Gedurende twee weken zijn er activiteiten op het gebied van cultuur, sport, debat en ontmoeting, exposities en feesten.

- En 'last but not least': op 29 juni 2013 is Roze Zaterdag in Utrecht.

Gezamenlijk statement
De Coming Outdag duurt een dag, de boodschap van de gemeenten geldt het hele jaar. Al sinds 2008 hebben Utrecht en een aantal gemeenten afspraken met de rijksoverheid over hun inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie met een andere seksuele voorkeur te verbeteren. Mensen, bedrijven en maatschappelijke instellingen hebben hierin een eigen verantwoordelijkheid. Waar veiligheid en sociale acceptatie achterblijft, zet de overheid zich in. Dat is helaas nog steeds nodig. Per 2012 is het aantal actieve gemeenten meer dan verdubbeld. De internationale Coming Outdag op 11 oktober is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement.

Meer informatie op www.utrecht.nl/lhbt en www.utrecht.nl/menukaartlhbt

Voor landelijke info: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/homo-emancipatie

Datum: maandag 8 oktober 2012, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Almere, Flevoland, Haarlem, Noord-Holland, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry