Teveel koffie drinken, vergroot mogelijk de kans op slechtere ogen

05/10
2012
Wetenschappers hebben een verband gevonden tussen koffie met cafeïne en slechter wordende ogen. Mensen die meer dan drie kopjes koffie per dag drinken, hebben een grotere kans op een verhoogde oogdruk, wat weer kan leiden tot glaucoom: een aandoening die het zicht kan verminderen.

Het idee dat koffie invloed heeft op de ogen is niet helemaal nieuw, vertelt onderzoeker Jae Hee Kang. “Onder Scandinavische populaties komt pseudo-exfoliatie glaucoom (hierbij raakt de afvoer van het oog verstopt, stijgt de oogdruk en kan de oogzenuw beschadigen, red.) en glaucoom (een verzamelnaam voor aandoeningen die voortkomen uit een verhoogde oogdruk, red.) het vaakst voor. Aangezien Scandinavische populaties ook de meeste koffie met cafeïne drinken en ons onderzoek eerder al aantoonde dat meer koffie drinken, leidt tot een verhoogd risico op primair open kamerhoek glaucoom (de meest voorkomende vorm van glaucoom, de oogzenuw beschadigt hierbij doordat de druk oploopt, red.), voerden we dit onderzoek uit om te achterhalen of de kans op pseudo-exfoliatie glaucoom of oculaire hypertensie (een verhoogde oogdruk die (nog) niet leidt tot glaucoom, red.) door koffieconsumptie beïnvloed wordt.”

Links wat mensen met gezonde ogen zien. Rechts wat mensen met gevorderd glaucoom zien. Foto’s: National Eye Institute.

Onderzoek

De onderzoekers bestudeerden 78.977 vrouwen die bij de start van het onderzoek minstens veertig jaar oud waren en geen glaucoom hadden en wiens ogen tussen 1980 en 2008 regelmatig onderzocht waren. Ook bestudeerden de onderzoekers 41.202 mannen ouder dan veertig jaar. Hun ogen werden tussen 1986 en 2008 regelmatig onderzocht. Met behulp van vragenlijsten kwamen de onderzoekers meer te weten over de levensstijl van de proefpersonen. Bijvoorbeeld hoe vaak ze koffie met cafeïne dronken. Het medisch dossier van de proefpersonen vertelde de onderzoekers onder meer of zij een verhoogde druk in het oog hadden die de optische zenuw kon beschadigen.

Datum: vrijdag 5 oktober 2012, 13:27
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry