Ook bevolking wil afstandelijke rechter

04/10
2012
Den Haag , 4-10-2012

Niet alleen rechters, wetenschappers en beleidsmakers denken dat rechters zich ietwat afstandelijk moeten opstellen, een ruime meerderheid van de bevolking denkt daar net zo over. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Maurice de Hond ter gelegenheid van de Dag van de Rechtspraak, die 27 september voor het eerst werd gehouden. Bijna 70 procent vindt dat rechters zich niet moeten mengen in discussies in de media. En minder dan de helft van de mensen vindt dat rechters in hun vonnissen rekening moeten houden met de emoties van de samenleving.

Communiceren

De vraag hoe ver rechters moeten gaan in het communiceren met de samenleving stond centraal op de Dag van de Rechtspraak. Uit onderzoek blijkt dat de politieke en culturele elite voor een wat afstandelijke houding van rechters pleit. Zij kunnen zich beter niet mengen in populistische debatten over rechtspraak. Een discussiepanel kwam nauwelijks aan discussiëren toe omdat alle vier de deelnemers in grote lijnen instemden met die stelling.

Afstand

Dat geldt ook voor de bevolking, ongeacht de politieke voorkeur, blijkt uit een peiling onder 1600 respondenten. Op de stelling ‘Rechters moeten afstand houden van de samenleving en niet meedoen aan discussies op tv en in kranten’ antwoordt 69 % bevestigend: 75 % van de PVV-stemmers, 65 % van de VVD’ers, 78 % van de CDA-aanhang, 71 % van de D66-aanhang, 70 % van de PvdA-kiezers en 74 % van de SP-aanhang.

Emoties

De stelling dat rechters in hun vonnissen rekening moeten houden met de emoties van de samenleving wordt door 44 % onderschreven: 55 % van de PVV’ers, 56 % van de VVD-stemmers, 44 % van de CDA’ers, 41 % van de PvdA-aanhang en 40 % van de SP-kiezers. Mensen die op D66 stemmen nemen hier een uitzonderingspositie in: slechts 19 % van hen vindt dat die emoties een rol moeten spelen in rechterlijke uitspraken.

Datum: donderdag 4 oktober 2012, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry