Weekoverzicht Defensie-operaties (video)

02/10
2012
Nederlandse militairen doen sinds kort mee aan een opleidingsprogramma in Oeganda. 2 trainers zijn vertrokken naar het Afrikaanse land. Ze gaan daar 2 maanden aan de slag als trainer bij het door Amerikanen geleide hulpprogramma. Een overzicht van Defensie-operaties van 24 tot en met 30 september.

Het African Contingency Operations Training & Assistance-programma (ACOTA) zet beide instructeurs in op verschillende opleidingsgebieden, zoals verkenningen, gebieden afzetten en doorzoeken, konvooi-operaties, patrouilles en kampbeveiliging. Dit gebeurt in blokken van 3 dagen, waarbij de trainers rouleren over de verschillende thema’s. Naast de deelname aan het programma in Oeganda is Nederland al langer actief in het ACOTA-programma in andere Afrikaanse landen.

Trainingen

Het ACOTA-programma is opgezet door het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken om de capaciteiten van Afrikaanse strijdkrachten te verbeteren. Dat gebeurt door het verzorgen van trainingen voor logistieke planning en beveiliging en door instructeurs op te leiden. De getrainde troepen zijn met hun expertise goed inzetbaar bij de uitzendingen op het Afrikaanse continent, waaronder de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië.

Somalië

Het vlaggenschip van de NAVO-missie Ocean Shield, Hr. Ms. Rotterdam, voerde afgelopen week verkenningspatrouilles uit met de boordhelikopters en het onbemande vliegtuig ScanEagle. Het schip voer voor de kust van Somalië. Op volle zee voorzag een Deens maritiem patrouillevliegtuig de Rotterdam van een oliekoeler voor 1 van de 2 Cougar-helikopters aan boord. Het vliegtuig dropte de container met een parachute op het water. 

Na de patrouilles zette het amfibisch transportschip koers richting Port Victoria in de Seychellen voor een havenbezoek.

Beveiligingsteams

Het beveiligingsteam van mariniers aan boord van de MV Marsgracht van de firma Spliethoff voer door de straat van Malakka. Eindbestemming is Suez (Egypte). Het Vessel Protection Detachment (VPD) is aan boord om het schip te beveiligen tegen aanvallen van piraten. Een ander VPD kwam zondag aan in de haven van Singapore en gaat daar aan boord van de MV Dolfijngracht van de firma Spliethoff. Ook dit schip vaart naar Suez.

Afghanistan

Op de basis in Mazar-e-Sharif droeg contingentscommandant kapitein-ter-zee Ger van der Zee het commando over aan kolonel Lex van Nieuwburg. De contingentscommandant verzorgt onder meer de informatieverstrekking vanuit het missiegebied naar Nederland en vormt ‘de oren en de ogen’ van de Commandant der Strijdkrachten. Ook het National Support Element, verantwoordelijk voor de ondersteuning van de Nederlandse troepen, wisselde van commandant. Majoor Dols droeg het commando over aan majoor Verstappen.

In Imam Sahib en Khanabad gingen de Nederlandse politietrainers door met het geven van vervolgtrainingen aan Afghaanse agenten. In Aliabad en Kunduz-stad verzorgden de militairen theorielessen en begeleidingsactiviteiten voor die vervolgtraining.

PTG in gesprek met bewoners Imam Sahib

De Police Training Group (PTG) gaf tijdens een shura in Imam Sahib tekst en uitleg bij het werk van de Nederlanders. Een shura is een bijeenkomst van sleutelfiguren, geestelijken en dorpsoudsten in een district. De PTG hield de vergadering zelf en nodigde de 120 inwoners uit. De commandant, kolonel Jarst de Jong, praatte ze bij over wat de Nederlanders doen, maar ook vooral niet doen in het district. "We komen hier niet om te vechten", benadrukte De Jong. "We zijn hier op uitnodiging van de Afghaanse regering om te helpen bij de opleiding en training van de politie en bij het versterken van de rechtsstaat en justitiële keten."

De plaatselijke bevolking had daar bedenkingen bij, vooral wat betreft de privacy. Tijdens de shura nam kolonel De Jong die vrees bij de aanwezigen weg. "We willen zo min mogelijk overlast veroorzaken", sprak hij de vergadering toe. "We willen ons werk hier doen met zoveel mogelijk respect voor uw geloof, cultuur en gewoontes."

Imam Sahib is het vierde district in de provincie Kunduz waar de PTG politieagenten opleidt, traint en begeleidt. De PTG is inmiddels stevig verankerd in de nieuwe regio. De Nederlanders hebben een eigen plek om te overnachten en alle opleidingen draaien. De marechaussees en mariniers van de PTG zijn eind augustus aan de slag gegaan in Imam Sahib, een district ten noorden van Kunduz-Stad. Het is 2 uur rijden vanaf Kamp Kunduz. Daarom overnachten de Police Operational Mentor and Liaison Teams (POMLT) meerdere dagen per week op een beveiligde locatie in het district.

Download deze video

Video voor Windows Media Player

Video | 1 oktober 2012 | wmv | 01:10 | 2,8 MBVideo voor Apple Quicktime Player

Video | 1 oktober 2012 | mp4 | 01:10 | 2,8 MBVideo voor mobiel gebruik

Video | 1 oktober 2012 | 3gp | 01:10 | 11,2 MBAudiospoor

Audio | 1 oktober 2012 | mp3 | 01:10 | MBUitgeschreven tekst

...

//

Raketten

Bij een raketaanval op Kandahar Airfield vielen aan Nederlandse zijde geen slachtoffers en er was geen schade.

Operaties binnen Nederland:

Reddingshelikopters

Een reddingshelikopter is ingezet voor de zoektocht naar een vermiste vrouw voor de kust van Noordwijk. De vrouw is door de reddingshelikopter gelokaliseerd, maar bleek al overleden. Een reddingsboot heeft het lichaam geborgen.

Ook kwam de reddingshelikopter in actie voor een zoektocht naar een zeilboot op het IJsselmeer. Het schip werd ter hoogte van de Afsluitdijk aangetroffen, de man aan boord bleek te zijn overleden.

Verder was er een medische evacuatie van een patiënt aan boord van de tanker MV Stella Wega. De helikopter pikte de zieke ten noorden van Leeuwarden op en vervoerde hem naar het ziekenhuis in de Friese hoofdstad. De helikopters transporteerden ook nog eens 4 patiënten vanaf de Waddeneilanden naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Cash

Een Advanced Search Team hielp de politie bij het doorzoeken van 2 woningen in Utrecht. De genisten beschikken over hypermoderne apparatuur. In gebieden of ruimten die moeilijk begaanbaar zijn, kunnen zij daarmee in de bodem of door muren en objecten kijken. Tijdens deze actie werden drugs en cash geld aangetroffen.

Mijnenbestrijdingsvaartuigen ruimden 5 oude mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. Explosievenruimers kwamen afgelopen week 20 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven, voornamelijk uit de periode ’40-‘45. Eenmaal betrof het een geïmproviseerd explosief.

Datum: dinsdag 2 oktober 2012, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Egypte, Friesland, Leeuwarden, Leiden, Noordwijk, Rotterdam, Seychellen, Singapore, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry