Raad van toezicht Servatius stapt op

25/09
2009
MAASTRICHT (ANP) - De voltallige raad van toezicht van woningstichting Servatius in Maastricht stapt op. Ze wil op die manier ruimte maken voor een nieuwe toekomst van Servatius met een nieuwe raad van toezicht, maakte de corporatie vrijdag bekend. Servatius verkeert in zwaar weer. Servatius heeft te veel hooi op zijn vork genomen, erkent vicevoorzitter Harry Fekkers van de terugtredende raad van toezicht. ,,Dat is gebeurd onder onze verantwoordelijkheid en die verantwoordelijkheid nemen wij.''

De aftredende raad bestaat uit zeven mensen. Fekkers verwacht dat binnen enkele dagen een nieuwe raad van toezicht van vijf mensen is samengesteld. Een nieuwe raad is volgens Fekkers nodig, omdat die niet belast is met de erfenis uit het verleden.

Hoofdpijndossier

Hoofdpijndossier is de nieuwe Campus. De bouw daarvan ligt al een jaar stil door geldgebrek. De bouw koste 35 miljoen meer dan geraamd en komt nu uit op 202 miljoen euro. Op 1 november beslist Servatius of de bouw doorgaat of stopt. Als die stopt, kan Servatius rekenen op schadeclaims van rond de 60 miljoen euro, zei burgemeester Gerd Leers.

Servatius hoopt dat gemeente en universiteit meebetalen aan de Campus. Maar de gemeente liet vrijdag weten daarvoor geen geld te hebben.

Lastige positie

Servatius verkeert in een lastige positie. De corporatie slankt stevig af, en dat heeft gevolgen voor de 120 personeelsleden. Hoeveel mensen weg moeten, is niet bekend. De afgelopen jaren is Servatius juist flink gegroeid. Alles wordt nu gestroomlijnd en gehuisvest in een nieuwe vestiging.

Ook gaat Servatius een groot aantal woningen verkopen in wijken die geherstructureerd worden. Met de opbrengst van die verkoop kunnen vernieuwbouw, afbraak en vervangende bouw mede worden bekostigd, aldus Fekkers. Het is anders moeilijk aan kapitaal te komen voor de forse herstructurering, aldus Fekkers. Servatius heeft nu 13.000 woningen. Dat moeten er binnen tien jaar tweeduizend minder zijn.

Datum: vrijdag 25 september 2009, 17:07
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry