Market Garden herdacht

22/09
2012
Operatie Market Garden, die zich tussen 17 en 25 september 1944 afspeelde, is vandaag voor de 68ste keer herdacht. Tot Market Garden behoorde, naast het grondoffensief, de grootste geallieerde luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis, in de omgeving van Arnhem. Bijna 1.000 parachutisten brachten met een sprong op de Ginkelse Heide in Ede de zware oorlogsdagen in herinnering. Hiervan waren 75.000 bezoekers getuige, onder hen Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif.

Voor de grootschalige dropping zijn door België, Duitsland, Engeland, Polen en de Verenigde Staten C-130 Hercules transportvliegtuigen, Transall C-160 toestellen en oude Dakota’s ingezet. Vanaf vliegbasis Eindhoven dropten die de militairen uit de verschillende landen. Nederland leverde zelf een bijdrage met ongeveer 100 parachutisten van onder meer het 11 Infanteriebataljon Garderegiment Grenadiers en Jagers. Hoewel in kleine aantallen zijn er ook mannen gedropt, afkomstig uit Canada en Italië.

Airborne Monument

Meer dan 60 oud-strijders kwamen gisteravond al naar het Airborne Monument in Arnhem om de kameraden van weleer de laatste eer te bewijzen met onder meer het leggen van een krans.

Catastrofaal

Operatie Market Garden was voor Nederland de belangrijkste operatie uit de Tweede Wereldoorlog. De operatie liep uit op een mislukking en leidde bovendien tot represaille door de Duitse bezettingsmacht. Die blokkeerde alle voedseltransporten naar het westen van Nederland, met catastrofale gevolgen. Het zuiden van Nederland werd bevrijd en de frontlijn liep ongeveer langs de grote rivieren. De inmiddels gevallen winter was ijzig koud. De rivieren en het IJsselmeer vroren dicht. Zowel over land als over water was het niet mogelijk het westen te voorzien van voedsel, brandstof, kleding of medicijnen. Meer dan 20.000 Nederlanders stierven de hongerdood met de bevrijding in zicht. Ook buiten de Randstad vielen honderden doden en gewonden onder de Nederlandse bevolking. Van de bij Market Garden betrokken 30.000 geallieerden sneuvelden er 18.000.

Datum: zaterdag 22 september 2012, 18:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Arnhem, Canada, Duitsland, Ede, Eindhoven, Gelderland, Noord-Brabant, Polen, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry