Toegankelijkutrecht.nl de lucht in

21/09
2012
21-09-2012

Wie wil weten of je met een rolstoel de bibliotheek in kunt, welk restaurant toegankelijk is en waar aangepaste toiletvoorzieningen zijn, kan terecht op de website www.toegankelijkutrecht.nl. Daarop staat hoe toegankelijk Utrechtse openbare gebouwen zijn voor mensen met een beperking. Op dit moment staan er op de site al meer dan 200 gebouwen. Op 1 oktober neemt wethouder Everhardt de domeinnaam symbolisch in ontvangst.

Met de nieuwe site willen de gemeente Utrecht en belangenorganisatie Solgu mensen met een beperking sterker maken. Door de site kunnen zij zelf vlot hun weg bepalen in Utrecht. De site is informatief voor mensen met lichamelijke, motorische, visuele of auditieve beperkingen.

Meten en waarderen

Inspecteurs van het Solgu hebben de toegankelijkheid van de gebouwen gemeten aan de hand van een checklist. Vervolgens is een waardering gegeven in maximaal 4 sterren, per categorie. Daarbij is gekeken naar bijvoorbeeld entree, trappen, liften, parkeergelegenheid, toiletten en bereikbaarheid per openbaar vervoer. De beheerders van de gebouwen kunnen na de inspectie een banner plaatsen op hun eigen website. Bezoekers kunnen erop doorklikken om te weten hoe toegankelijk het gebouw is.

Welke gebouwen?
De gebouwen op de site hebben een publieke functie en zijn door de hele stad te vinden, zoals gezondheidscentra, bibliotheken, sportaccommodaties, onderwijsinstellingen, uitgaansgelegenheden, buurthuizen en gebouwen met een overheidsfunctie. De site is nog niet compleet, alleen gebouwen die zijn aangemeld, staan erop. Wie ook op de site wil staan of een gebouw mist, kan dit via de site laten weten aan het Solgu. Deze beheert de site in opdracht van de gemeente.

Toiletten open voor passanten
Een aantal Utrechtse zorginstellingen stelt hun aangepaste toiletvoorzieningen (en zo nodig hulp daarbij) gratis beschikbaar voor passanten. Dit maakt het voor mensen die een lift of assistentie nodig hebben makkelijker om van huis weg te gaan. Op de site staat onder de knop: ‘Vind een toilet’ waar deze toiletten zijn (en waar goedgekeurde openbare toiletten zijn). Voor zover bekend is Utrecht de eerste stad in Nederland waarin dit zo geregeld is.

Week van de Toegankelijkheid
Op 1 oktober, tijdens de Week van de Toegankelijkheid, gaat de site officieel de lucht in. Directeur Annelies de Jong van het Solgu (als sitebeheerder) draagt de domeinnaam toegankelijkutrecht.nl dan symbolisch over aan Victor Everhardt, wethouder Welzijn. Dit gebeurt tijdens de inspiratiebijeenkomst ‘Utrecht gastvrij’. De acties komen voort uit Agenda 22, waarin gemeente en belangenorganisaties samenwerken om Utrecht voor iedereen toegankelijk te maken. Dit jaar staat de Week van de Toegankelijkheid in het teken van klantvriendelijkheid.

Datum: vrijdag 21 september 2012, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry