Mannen herkennen auto’s het best, vrouwen herkennen vogels het best

18/09
2012
Dat is de opmerkelijke conclusie van een nieuw psychologisch onderzoek. Mannen kunnen veel beter dan vrouwen rijdende voertuigen herkennen, terwijl vrouwen weer veel beter dan mannen in staat zijn om organismen, zoals vogels, te herkennen.

De onderzoekers verzamelden 227 proefpersonen en lieten ze een test uitvoeren. Tijdens deze test kregen ze afbeeldingen te zien die ze goed in zich moesten opnemen. Op die afbeeldingen stonden bladeren, uilen, vlinders, vogels, paddenstoelen, auto’s, vliegtuigen en motors. Daarna kregen de proefpersonen de foto’s opnieuw te zien, alleen nu in combinatie met twee andere foto’s in dezelfde categorie. Dus mensen die eerder een vogel hadden gezien, kregen nu dezelfde foto en twee foto’s met daarop twee andere vogels te zien. Ze moesten vervolgens aangeven welke foto ze al een keer gezien hadden.

Organismen

De vrouwen bleken veel beter in staat te zijn om organismen te herkennen, terwijl mannen weer veel beter in staat waren om voertuigen te herkennen, zo meldt het blad Vision Research. Onderzoeker Isabel Gauthier benadrukt dat het niet voor het eerst is dat er verschillen worden aangetroffen tussen wat mannen en vrouwen goed kunnen herkennen. Uit eerder onderzoek bleek bijvoorbeeld al dat mannen beter in staat zijn om auto’s te herkennen. Dat werd echter toegeschreven aan het feit dat mannen beter zijn in taken waarbij ze figuren mentaal moeten roteren. “Onze ontdekking dat vrouwen in andere categorieën juist weer beter zijn in het herkennen van objecten, suggereert dat deze verklaring niet klopt.”

Datum: dinsdag 18 september 2012, 15:14
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry