Militair ceremonieel in Hofstad statig en feestelijk

18/09
2012
Koningin Beatrix heeft vanmiddag in de Ridderzaal in Den Haag het parlementaire jaar geopend. Defensie vervulde, als vanouds op deze derde dinsdag in september, een prominente rol in de Hofstad. De bijzondere band tussen koningshuis en krijgsmacht komt op Prinsjesdag duidelijk naar voren. Er waren ruim 2.000 militairen en burgermedewerkers betrokken bij de plechtigheden.

Ere-escortes van onder meer de cavalerie, marechaussee en een erecompagnie van het Garderegiment Grenadiers en Jagers begeleidden de koninklijke stoet vanaf Paleis Noordeinde op weg naar de Ridderzaal. Honderden militairen van marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee stonden opgesteld langs de route. Ook de militaire muziek, een vast gegeven, liet zich goed horen. Verschillende fanfarekorpsen en kapellen luisterden de ceremonie feestelijk op. De koninklijke stoet werd aangevoerd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.

Toeschouwers

Zoals elk jaar op Prinsjesdag was er ook vandaag weer veel publiek op de been om naar de rijtoer en het militaire ceremonieel te kijken. Dat kon gelukkig zonder zicht belemmerende paraplu’s. De plechtigheden vonden weliswaar plaats onder een wolkendek, maar regen bleef uit.

Vaandel

Voordat de vorstin en andere leden van het Koninklijk Huis de Ridderzaal binnengingen groetten zij traditiegetrouw het vaandel. Kroonprins Willem-Alexander droeg vandaag het bijzonder ceremonieel tenue van de Koninklijke Landmacht van het Garderegiment Grenadiers en Jagers in de rang van brigadegeneraal.

Saluutschoten

Vanaf het vertrek van de koningin vanaf Paleis Noordeinde tot aan haar terugkeer daar, gaf een batterij van 11 Afdeling Rijdende Artillerie, de zogenoemde  Gele Rijders, op het Haagse Malieveld iedere minuut een saluutschot af. Deze eenheid heeft een historische band met het koningshuis en Den Haag. Tijdens de regering van Koning Willem II reden de Gele Rijders voorop in de koninklijke stoet bij de opening van de Staten-Generaal.

Troonrede

De koningin zei dat het op het gebied van vrede en veiligheid dringend vereist blijft dat de internationale gemeenschap zich teweer stelt tegen onrecht en onveiligheid. "De dramatische gebeurtenissen in Syrië onderstrepen dit eens te meer", zo sprak zij. De vorstin stond ook stil bij de Nederlandse militairen in de uitzendgebieden. "In Afghanistan en op andere plaatsen in de wereld zetten meer dan 1.000 Nederlandse mannen en vrouwen zich elke dag opnieuw in voor rechtszekerheid en een menswaardig bestaan. Zij verdienen ons diepe respect."

Verwijzingen

Overzicht deelnemende eenheden PrinsjesdagRapport | 18 september 2012 | pdf, 50 KB

Datum: dinsdag 18 september 2012, 16:30
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry