Lunetten start Het Nieuwe Inzamelen voor meer afvalscheiding

18/09
2012
18-09-2012

Op elk gewenst moment kunnen bewoners van Lunetten vanaf 19 september a.s. hun restafval kwijt in een van de ondergrondse containers in hun buurt. En de afvalwagen haalt papier, plastic en gft aan huis op. Dat is in het kort het principe van de proef met Het Nieuwe Inzamelen in Lunetten. Utrecht is daarmee de eerste gemeente in Nederland. Door het inzamelen van diverse soorten afval voor inwoners makkelijker te maken, wil de gemeente meer afval gescheiden inzamelen.

Lunetten bijt de kop af met deze innovatieve manier van afval inzamelen. Mirjam de Rijk, wethouder Financien, Milieu en Duurzaamheid: `Niet meer een week een stinkende zak afval in huis of in de tuin. Je hoeft niet meer ver te lopen, fietsen of rijden met glas, papier en plastic, want de ondergrondse containers staan op een afstand van maxinaal 125 meter. Door aan huis glas, papier en plastic op te halen, bieden we meer service en maken we het mensen makkelijker van gescheiden afval af te komen. Ook het milieu gaat erop vooruit, als meer mensen meer afval scheiden.`
Inwoners van Utrecht bieden gemiddeld circa 37% van hun afval gescheiden aan en dat kan beter. Doelstelling is dat in 2015 elke gemeente 60 tot 65% afval gescheiden inzamelt. Het Nieuwe Inzamelen is één van de manieren om meer mensen te stimuleren meer afval gescheiden aan te leveren. Andere zijn onder meer de promotiecampagne voor afvalscheidingsstations, de WeCycle campagne, en het omzetten van de GFT-inzameling van ondergronds naar huis-aan-huis inzameling in Leidsche Rijn.

Lunetten voorop
Voor de proef is gekozen voor Lunetten, omdat in deze afgebakende wijk de bewoners hun afval al goed scheiden. Verder bestaat Lunetten uit een mix van hoog- en laagbouw, om te vergelijken hoe de proef bij verschillende doelgroepen aanslaat. Tijdens de proefperiode krijgen bewoners van benedenwoningen drie containers: één voor gft, één voor papier en één voor plastic afval. De containers voor papier en plastic worden één keer per drie weken geleegd. De containers voor gft afval worden wekelijks geleegd. Restafval gaat naar ondergrondse containers. De gemeente houdt extra toezicht bij de ondergrondse containers om misplaatste afvalzakken te verwijderen. De gemeente volgt met bewoners hoe de invoering van het nieuwe systeem verloopt. De proef loopt tot voorjaar 2014 en dan volgt de evaluatie.

Datum: dinsdag 18 september 2012, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry