Van 4 naar 2 wielen in de stad

17/09
2012
AMSTERDAM (EZPress) - Vanochtend ontving Annemarie Jorritsma het pamflet van 4 naar 2 wielen in de stad uit handen van Natuur & Milieu, de Nederlandse Stichting Geluidshinder en RAI Vereniging. Vervolgens stapte mevrouw Jorritsma samen met 30 anderen op de elektrische scooter. Met de forenzenrit per e-scooter van Almere naar Amsterdam vroegen de organisaties politieke aandacht voor een landelijk en lokaal beleid voor 2-wielers in de stad.

De organisaties presenteerden een visie die leidt tot voorrang voor elektrische 2-wielers. Want (elektrische) fietsen en scooters zijn betaalbaar, nemen weinig ruimte in en zijn zuinig en schoon. De organisaties geven in een stappenplan aan hoe bestuurders kunnen toewerken naar meer ruimte voor 2-wielers in de steden.

Van 4 naar 2 wielen in 5 stappen

1. Maak ruim baan voor 2-wielers: verbreed de fietspaden in steden. Dit is nodig om de verschillende voertuigen met variërende snelheden en breedtes goed te faciliteren.

2. Meer parkeerruimte voor 2 wielen: maak meer, ruime en veilige parkeerplaatsen voor 2-wielers in de stad.

3. Geef voorrang aan 2-wielers in de stad: geef in het verkeers- en vervoersbeleid expliciet aandacht aan 2-wielers.

4. Naar het werk op 2 wielen: maak samen met bedrijven in de stad afspraken over het bevorderen van woon-werkverkeer op 2-wielen.

5. Geef de e-scooter de toekomst: verbeter de veiligheid op het fietspad door structureel te controleren op snelheidsovertredingen en het opvoeren van scooters.

Duurzame stedelijke mobiliteit

De grote steden blijven de komende jaren flink groeien. Dit biedt kansen voor de stedelijke mobiliteit om zich duurzaam te ontwikkelen. De auto past steeds minder goed in de stad, (elektrische) fietsen en scooters bieden hier een uitstekend alternatief voor. Veel steden weren de auto al met hoge parkeertarieven, autoluwe straten en woonerven. Hiermee wordt een deel van de files, luchtvervuiling, geluidshinder en parkeerproblemen voorkomen maar de bereikbaarheid en leefbaarheid van steden blijven onder druk staan. De ontwikkeling naar een duurzame stad vraagt om een echte transitie: van 4 naar 2 wielen in de stad!

Elektrische scooter en fiets aantrekkelijk alternatief

Elektrische scooters en fietsen vormen een aantrekkelijk alternatief voor de auto voor afstanden tot 20 kilometer; ze nemen weinig ruimte in, zijn zuinig, betaalbaar, stil en schoon. Op de fietspaden zie je dat de e-scooter en e-fiets populair zijn bij de consument, ze zijn in 2011 met 30% toegenomen op de Nederlandse fietspaden. Politici en bestuurders hebben de afgelopen jaren bijgedragen aan de positieve introductie van de e-scooter. De eerste fase is geslaagd, stap twee is dat politici en bestuurders zich inzetten om ruim baan te maken voor 2-wielers in en naar de stad.

//Einde bericht

Bron: RAI Vereniging

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: maandag 17 september 2012, 16:15
Bron: EZPress Verkeer en Vervoer
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Almere, Amsterdam, Flevoland, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry