Publicaties van frauderende Stapel nog in archieven

15/09
2012
Een deel van de 54 publicaties van de Tilburgse oud-hoogleraar Diederik Stapel waarbij fraude is vastgesteld, staat gewoon nog in wetenschappelijke archieven.

Stapel verzon gegevens voor zijn onderzoeken

'Er is geen reden voor medelijden met Diederik Stapel, die op grote schaal heeft gefraudeerd.'

Commentaar van Simon Rozendaal: Diederik Stapel: een junk die moest scoren

Dat blijkt zaterdag uit inventarisatie van de Volkskrant. Methodoloog en lid van de onderzoekscommissie die bij de Universiteit Tilburg onderzoek doet naar de affaire Stapel Jacques Hagenaars vindt het onwenselijk.

Fout
'Wetenschappers borduren voort op elkaars werk. Als een publicatie niet deugt, moet je dit in één oogopslag kunnen zien. Anders bestaat het gevaar dat onderzoekers worden misleid door frauduleuze studies,' zegt Hagenaars tegen de krant.

Toch zegt Hagenaars dat de fout niet ligt bij de onderzoekscommissie omdat hun taak eindigt bij het signaleren en melden van fraude. 'Of uitgevers en databases overgaan tot terugtrekking is hun zaak.'

Werk
Zelfs de digitale archieven van de Universiteit Tilburg bevatten nog frauduleuze publicaties. Ook via de Rijksuniversiteit Groningen kunnen lezers onopgemerkt proefschriften downloaden met verzonnen gegevens.

In juli hebben de drie commissies die het werk van Stapel onderzoeken opnieuw een deel afgekeurd. Stapel leverde in november zijn doctorstitel in nadat er ophef ontstond over de onderzoeken waarbij hij verzonnen gegevens gebruikte.

Datum: zaterdag 15 september 2012, 15:38
Bron: Elsevier Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Gelderland, Groningen, Noord-Brabant, Rozendaal, Tilburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry