In hoger beroep elf jaar gevangenisstraf voor doodslag op autohandelaar

11/09
2012
Arnhem , 11-9-2012

Het gerechtshof Arnhem heeft vandaag uitspraak gedaan in de strafzaak tegen de man, die op 29 december 2009 te Eerbeek een autohandelaar uit Beekbergen doodstak. De aanleiding van de steekpartij was het onbetaald blijven van een zakelijke schuld van verdachte aan het slachtoffer. Verdachte bracht het slachtoffer om het leven met (ongeveer) twaalf messteken en dumpte het stoffelijk overschot vervolgens naast een bosweg.

Verdachte heeft tot aan de inhoudelijke behandeling in hoger beroep op 2 maart 2012 ontkend dat hij het slachtoffer had gedood. Uiteindelijk heeft hij dit in hoger beroep alsnog bekend. Verdachte blijft er bij dat hij van tevoren geen plan had om het slachtoffer van het leven te beroven.

Bij de rechtbank
De officier van justitie heeft in eerste aanleg gevorderd dat verdachte veroordeeld zou worden ter zake van moord tot een gevangenisstraf van veertien jaren.

De rechtbank Zutphen heeft verdachte bij vonnis van 18 maart 2011 veroordeeld ter zake van moord tot een gevangenisstraf voor de duur van zestien jaren.

Het hoger beroep
De advocaat-generaal heeft in hoger beroep gevorderd dat verdachte wordt veroordeeld ter zake van moord tot zestien jaren gevangenisstraf.

Het gerechtshof spreekt verdachte vrij van moord wegens gebrek aan bewijs ten aanzien van de voor moord vereiste voorbedachte raad. Anders dan de advocaat-generaal, is het hof van oordeel dat de omstandigheden en mogelijke onjuistheden in de verklaringen van verdachte niet het wettig en overtuigend bewijs voor voorbedachte raad opleveren. Evenmin blijkt die vooropgezette bedoeling uit andere bewijsmiddelen.

Het hof komt tot een bewezenverklaring van doodslag en legt aan verdachte een gevangenisstraf voor de duur van elf jaren op. Daarbij neemt het hof mede in aanmerking de brute wijze, waarop verdachte het slachtoffer in een explosie van geweld heeft omgebracht, alsmede het feit dat verdachte het  conflict verwachtte en dat niet uit de weg is gegaan of daar een oplossing voor heeft gezocht.

De nabestaanden hebben lange tijd in onzekerheid verkeerd over het lot van hun dierbare, doordat verdachte het stoffelijk overschot heeft laten verdwijnen. De nabestaande heeft schadevergoeding gevorderd tot een bedrag van € 12.636,- Het hof heeft dat bedrag toegewezen.

Datum: dinsdag 11 september 2012, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Arnhem, Gelderland, Zutphen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry