Marine praat Rosenthal bij over antipiraterij

10/09
2012
“Nederland is actief en effectief in antipiraterij-missies. Dat moet ook, want de belangen van Nederland zijn hiermee direct gemoeid”, dat zei minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vandaag tijdens een bezoek aan de marine in Den Helder. “Nederland moet een flexibele en geloofwaardige krijgsmacht hebben om zijn belangen veilig te kunnen stellen. Dat betekent dat we een krijgsmacht in stand moeten houden die snel kan inspelen op dreigingen die ineens opkomen.”

Rosenthal bezocht de schepen, die worden ingezet tegen piraterij. Via een videoverbinding sprak hij met eenheden voor de kust van Somalië. De bewindsman ging aan boord van het patrouillevaartuig Friesland, dat ter vervanging van afgestoten multi purpose fregatten wordt klaargemaakt voor inzet in de missiegebieden. Op het amfibisch transportschip Hr.Ms. Johan de Witt werd hij gebriefd over inzet van de krijgsmacht. Tot slot bezocht Rosenthal Hr.Ms. Dolfijn, de onderzeeboot die onlangs successen boekte tijdens onder meer antipiraterij-operaties.

Grondwet

De Koninklijke Marine is op het moment actief van het Caribische gebied tot aan de kwetsbare zeeroutes in de Indische Oceaan. Daarnaast zijn marine-eenheden actief in Afghanistan. Deze inzet van de krijgsmacht is onderdeel van het Nederlandse buitenlandbeleid. In de Grondwet staat dat Nederland zich moet inspannen voor bevordering van de internationale rechtsorde.

Datum: maandag 10 september 2012, 17:37
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Den Helder, Friesland, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry