Robot sprint sneller dan Usain Bolt

06/09
2012
Robot Cheetah heeft zijn eigen wereldrecord verbroken en is sneller dan 's werelds Olympisch kampioen Usain Bolt. Wel met vier benen.

Meer dan een jaar geleden introduceerde het bedrijf Boston Dynamics de vierbenige robot Cheetah. Deze was met een topsnelheid van 28,96 km per uur de snelste rennende robot ter wereld. Boston Dynamics heeft de prestaties van hun militaire Cheetah-robot, gefinancieerd door DARPA, nu opgevoerd tot een topsnelheid van 45,54 km per uur. Dat is sneller dan de snelst rennende mens ooit.

Topsprinter Usain Bolt, Olympisch kampioen op de 100 meter, verbrak in 2009 het wereldrecord voor de honderd meter. Tijdens de 9,58 seconde durende sprint haalde Bolt een gemiddelde snelheid van 37,57 km per uur. Zijn topsnelheid was 44,7 km per uur over een stuk van 20 meter.

Boston Dynamics relativeert in een persbericht dat Bolt nog steeds de betere atleet is, omdat Cheetah binnen op een loopband sprintte, zonder de wrijving van wind. Ook hoefde hij de externe stroomvoorziening niet zelf te dragen.

Cheetah dient als voorbereiding voor de nieuwe robot WildCat die buiten over allerlei terreinen met hoge snelheid kan sprinten. Boston Dynamics hoopt WildCat volgend jaar te testen. Boston Dynamics bouwde eerder al de Robot BigDog die in staat was om bijna 100 kilo aan spullen over het meest moeilijke terrein te vervoeren, over ijs, modder en heuvels. Het uiteindelijke doel van BigDog en WildCat is dat deze robots met hun vier poten over terrein kunnen rennen waar de wielen of rupsbanden van huidige voertuigen vast komen te zitten.

Cheetah:

BigDog:

Datum: donderdag 6 september 2012, 10:55
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap
Tags: Boston, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry