Weekoverzicht Defensie-operaties

04/09
2012
2 F-16-gevechtsvliegtuigen zijn woensdag de lucht ingegaan om een Airbus-passagiersvliegtuig uit het Spaanse Malaga te onderscheppen nadat geen radiocontact kon worden gemaakt. Een overzicht van de Defensie-operaties van 27 augustus tot en met 2 september.

Ze escorteerden het toestel met meer dan 180 passagiers tot aan de landing op Schiphol, waar marechaussee-eenheden, inclusief een arrestatieteam, paraat stond. Na de landing op een speciaal afgezette sector van Schiphol stelden onderhandelaars van de marechaussee vast dat er geen kaping of gijzeling gaande was.

Vliegtuigbom Schiphol

Explosievenruimers van Defensie maakten op dezelfde dag een vliegtuigbom op Schiphol onschadelijk. Het ging om een Duits projectiel uit de Tweede Wereldoorlog van 500 kilo. De locatie van de bom, in het grondwater, maakte het lastig deze te ontmantelen.

Zoektocht

Een reddingshelikopter van Defensie en een patrouillevliegtuig van de kustwacht assisteerden donderdag bij de zoektocht naar een vermiste kitesurfer bij Callantsoog. Ondanks een zoektocht van 2 uur werd de kite-surfer niet aangetroffen. 

Patiëntenvervoer

De reddingshelikopters van Vliegbasis Leeuwarden kwamen 6 keer in actie voor patiëntenvervoer van de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vaste land.

Operaties in het buitenland:

Afghanistan

Het Duitse Max Planck instituut startte maandag in Kunduz-stad een training in administratief- en bestuursrecht. De training is bedoeld voor advocaten, maar ook voor juristen van overheidsinstellingen. Het wetenschappelijke instituut wordt ondersteund door Nederland en draagt bij aan de opbouw van de justitieketen in de provincie Kunduz.

Naast deze activiteiten gericht op het versterken van de rechtspraak werden door de Nederlandse militairen van de Police Training Group (PTG)  trainings- en begeleidingsactiviteiten uitgevoerd in Khanabad en Imam Sahib. Ook die in Kunduz-stad werden voortgezet, evenals de eerste basiscursus voor vrouwen. 15 vrouwelijke aspirant-agenten volgen de opleiding tot agent.

Op de lokale radio werden diverse radiospots uitgezonden om de lokale bevolking bekend te maken met de Nederlandse trainingen. Om die reden beantwoorden de commandant van de PTG en de civiele vertegenwoordiger ook vragen van luisteraars in een radio-uitzending in het district Imam Sahib. Dit is het vierde district in de provincie Kunduz waar Nederlanders agenten opleiden.

Het Amerikaanse leger maakte afgelopen week bekend tijdelijk gestopt te zijn met de trainings- en begeleidingsactiviteiten voor de Afghan Local Police. Dit is een specifiek Amerikaans programma en geen NAVO-training. Het betreft het besluit om een aantal nieuwe rekruten voor de politie opnieuw te screenen, na schietincidenten met Afghaanse rekruten. Dit heeft dus niets te maken met de Nederlandse inzet in Kunduz. Deze verloopt volgens planning.

30 politietrainers bezochten een weeshuis in Kunduz. Ze hebben een aantal verbeteringen aan het weeshuis gedaan, dat door geldgebrek in verval was geraakt. Vanwege de Ramadan was er tijd om dit project aan te pakken. Met de beperkte middelen die de PTG heeft voor goodwillprojecten schilderden zij een aantal muren opnieuw. Ook versierden ze samen met de weeskinderen de muren met bloemen en dieren. Tevens overhandigden ze pannensets, schriften en dekens.

Antipiraterij

Hr. Ms. Rotterdam, het vlaggenschip van Ocean Shield, de NAVO-antipiraterijmissie, bezocht de havenstad Salalah in Oman. 6 van piraterij verdachte personen werden van daar met een KDC-10-transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht onder marechausseebegeleiding overgebracht naar de Seychellen. Hier werden ze ter berechting aan de autoriteiten overgedragen, samen met het gevonden bewijsmateriaal. Op zondag zette Hr. Ms. Rotterdam zijn verkenningspatrouilles voor de kust van Puntland en Somalië.

Beveiligingsteams

2 beveiligingsteams van het Korps Mariniers bereikten zonder problemen eindbestemming Singapore. Zij waren aan boord van schepen van de firma Dockwise, die de afgelopen weken zijn beschermd tegen aanvallen van piraten. Het team aan boord van de MS Iver Exact van de firma Vroon is onderweg naar de haven van Singapore. In de haven van het Cypriotische Limassol is juist een team aan boord gegaan, de MV Black Marlin van de firma Dockwise die ook naar Singapore gaat.

Missiegebied Uitgelicht: UN Mission in South Sudan

Kapitein Angela Bens is een van de 30 Nederlanders die deelnemen aan UNMISS (UN Mission in the Republic of South Sudan). Deze missie begon op 9 juli 2011 met de oprichting van de nieuwe staat Zuid-Soedan.  De Nederlandse delegatie,  bestaande uit 3 agenten, 24 militairen en 3 civiele experts, werkt er aan de opbouw en ontwikkeling van ’s werelds jongste land.

UNMISS moet Zuid-Soedan tot een land maken dat op eigen benen kan staan, onder meer door de opbouw van een goed functionerend politieapparaat. Dit moet echter vanaf nul worden opgebouwd en dat in een land met een van de hoogste percentages analfabetisme als bijkomende moeilijkheid.

Kapitein Bens is met 2 andere Nederlanders gestationeerd in de regiohoofdstad Aweil in het noordwesten van het land. “Ik zit hier zo’n 3 maanden als politieadviseur en blijf nog tot 29 oktober. We zijn 1 op 1 gekoppeld aan de lokale politie en waar het om draait is kennisoverdracht. We kijken wat er verbeterd kan worden en adviseren, maar nemen ze dus geen werk uit handen.”

Bruidsschat

Met enige regelmaat bezoeken Angela, een collega en een tolk de verschillende politiebureaus in de stad. “We komen niet ver buiten de stad. Daar zijn onze voertuigen niet op toegerust, vooral niet nu in het regenseizoen. We spreken er over uiteenlopende zaken, van mensenrechten tot genderzaken. Ik kan een klein beetje Dinka, de inheemse taal, en Arabisch, genoeg om het ijs te breken. Al heb ik er als blanke vrouw sowieso wel aanspraak en spreken de meesten goed Engels. De mensen en met name de jongeren zijn erg geïnteresseerd en gemotiveerd. Ze hebben steeds vaker 1 vrouw in plaats van meerdere en begrijpen ook dat een vrouw een bepaalde positie moet kunnen bereiken. Het niet betalen van een bruidsschat is trouwens nog wel altijd onbestaanbaar.”

De vooruitgang gaat stapje voor stapje. “We koesteren de kleine succesjes. Tijdens het contact met de lokale politie spreken we over fouilleren, EHBO, standaard politiezaken. Dit is het informele deel. Inmiddels hebben we ook 25 man formeel lesgegeven in community policing, het optreden tussen en met het publiek en publieke organisaties. Dit is een 3-weekse cursus in een leslokaal.  Ook vindt er een 3-weekse training plaats waarin trainers worden opgeleid.”

Aardappelpuree met hamburger

Angela geeft aan dat het qua lesmaterieel behelpen is, maar dat dit wordt gecompenseerd door de grote motivatie van de meesten. Een andere bijkomstigheid van haar verblijf in een slecht bereikbare uithoek is het bij elkaar sprokkelen van het dagelijks eten. “De grens met Soedan is nog steeds dicht, maar het is de laatste tijd rustiger geworden en de mensen gaan weer aan de slag met zaden en gewassen. Het versaanbod op de markt is afhankelijk van het regenseizoen of het droge seizoen. Nu is het regenseizoen en zijn er wat meer versproducten te krijgen, zoals watermeloen en ananas. In het droge seizoen waren alleen de ui en knoflook eetbaar. We zijn dus afhankelijk van de pakketten die vanuit Nederland worden gestuurd, de rijst- of bamipakketten of aardappelpuree met houdbare hamburgers.”

In totaal bestaat UNMISS uit maximaal 900 politiemensen, 900 civiele functionarissen en 7000 militairen die onder meer het VN-personeel beschermen. Van de Nederlanders werken er 10 op het hoofdkwartier in de hoofdstad Juba en 17 op 7 locaties verspreid op het land.

Datum: dinsdag 4 september 2012, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Friesland, Leeuwarden, Oman, Rotterdam, Seychellen, Singapore, Soedan, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry