Alcoholverslaving verandert bedrading in de hersenen

04/09
2012
Door vaak veel alcohol te drinken, verandert ons brein: de bedrading tussen de cognitieve hersencentra en de emotionele hersencentra wordt ietsje anders. Dat blijkt uit experimenten met muizen.

De onderzoekers gaven een groep muizen een maand lang met enige regelmaat een grote hoeveelheid alcohol. Een tweede groep muizen kreeg geen alcohol. Ondertussen ontvingen beide groepen een training. Ze kregen een toon te horen en ontvingen daarop een elektrische schok. Zo leerden de muizen bang te zijn voor de toon. Daarna veranderen de onderzoekers het experiment iets. Nu kregen de muizen de toon te horen, maar volgde de elektrische schok niet. De muizen die niet aan de alcohol waren, wenden daar snel aan: ze waren niet langer bang voor de toon. Maar de muizen die alcohol dronken, bleven bang voor de toon. Ook lang nadat deze voor het laatst vergezeld was gegaan door een elektrische schok.

Verklaring

Hoe kon dat? Om een antwoord op die vraag te vinden, bestudeerden de onderzoekers het brein van de muizen. Ze ontdekten dat de zenuwcellen in de prefrontale cortex van de muizen die aan de alcohol zaten, een andere vorm hadden dan die van andere muizen. Ook werd de activiteit van de receptor NMDA onderdrukt in muizen die aan de alcohol zaten. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Nature Neuroscience.

Datum: dinsdag 4 september 2012, 16:49
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry