Overgewicht bij kinderen beïnvloedt schoolprestaties

03/09
2012
Kinderen die kampen met overgewicht hebben grotere kans om slecht te presteren op school. Vooral als kinderen te maken krijgen met bijkomende nadelen van het dik zijn, scoren zij lager dan scholieren met een gezond gewicht.

Onderzoekers linken overgewicht bij kinderen aan overgewicht

Al die aandacht voor overgewicht is maar overdreven. De oplossing voor dik zijn ligt niet in heffingen of convenanten. Die is veel eenvoudiger

Commentaar Simon Rozendaal: Maatregelen tegen overgewicht zijn onzinnig

Dat blijkt uit een onderzoek van New York University dat deze maand is gepubliceerd in vaktijdschrift Pediatrics.

Bloeddruk
Een eerdere studie heeft aangetoond dat bijkomende gezondheidsproblemen van overgewicht zoals een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte ook invloed hebben op de hersenen. Het vorige onderzoek richtte zich op volwassenen maar nu blijkt dat dit ook bij kinderen het geval is.

De onderzoekers hebben 49 te dikke tieners vergeleken met 62 gezonde tieners met behulp van een standaardtest. De groep met overgewicht had aanzienlijk lagere testresultaten op het gebied van wiskunde en taal.

Geheugen
Bovendien konden zij zich minder lang concentreren. Het IQ van de dikke kinderen was over het algemeen ook lager dan van de gezonde kinderen. Daarentegen was het geheugen niet aangetast door overgewicht.

Onderzoeker Antonio Convit zegt dat de kinderen met overgewicht langer over hun test deden. Ze begrepen de vragen minder goed dan de gezonde kinderen. Convit hamert erop dat overgewicht bij kinderen serieus wordt genomen.

Datum: maandag 3 september 2012, 09:21
Bron: Elsevier Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Gelderland, Kampen, New York, Overijssel, Rozendaal, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry