`Politieke steun voor wetenschap ver te zoeken`

02/09
2012
Om goed kwalitatief wetenschappelijk onderzoek in de toekomst te kunnen blijven leveren moeten universiteiten minder afhankelijk worden van een onvoorspelbare overheid. Instellingen dienen andere inkomstenbronnen aan te boren, zoals sponsoring. Er dienen ook samenwerkingen te worden gezocht en de instituten moeten zich meer profileren. Dat stelt Pauline van der MeerMohr , collegevoorzitter van de Erasmus universiteit Rotterdam. Vandaag start officieel het nieuwe academische jaar.

 

“Dit wordt een zeer interessant jaar, sowieso voor de Erasmus Universiteit Rotterdam, maar ik denk voor de hele wetenschappelijke wereld”, zegt Van der MeerMohr. “Tegenwoordig komt het meeste geld voor onderzoek uit Brussel, dus je moet op een hele andere manier te werk gaan dan een aantal jaar geleden. Bijvoorbeeld door meer onderzoek in samenwerking te doen met het bedrijfsleven. Wij doen dat in Rotterdam al bij veel medische studies, maar ook op andere gebieden zijn er zijn in mijn ogen nog veel slagen in te behalen.” Op deze manier wil de Erasmus Universiteit minder afhankelijk worden van een onvoorspelbare overheid.  

 

De collegevoorzitter mist daarnaast ook de politieke steun voor wetenschappelijk onderzoek. “Er is tot nu toe geen enkele politicus echt op de barricaden gaan staan om voor het belang van de wetenschap te strijden. Dat vind ik spijtig, omdat ze altijd wel zeggen dit te onderkennen.”

 

De Erasmus Universiteit Rotterdam, die in 2013 honderd jaar bestaat, zet komende jaren verder op het nog internationaler maken van de instelling. Zo wordt er onder meer geïnvesteerd in   faciliteiten voor buitenlandse studenten. “Maar juist ook de banden met de stad Rotterdam willen wij nog verder versterken. Zo komt er over een jaar een University College , midden in het centrum, waar studenten in drie jaar een brede bacheloropleiding kunnen volgen. Daarnaast is Rotterdam natuurlijk een perfecte plek voor allerlei wetenschappelijk onderzoek, met een enorme haven en veel maatschappelijke vraagstukken.”

 

Naast de voorbereiding van het eeuwfeest en de bouw van een nieuwe campus, wordt dit jaar een proef om de studievoortgang te bevorderen uitgebreid. Studenten worden onder meer beter begeleid, en er zijn minder mogelijkheden tot herkansingen. Van der MeerMohr: “We willen studenten stimuleren om hun opleiding binnen de normale tijd af te ronden. Het eerste jaar is daarbij cruciaal. We zijn vorig jaar al als proef met deze aanpak begonnen bij één faculteit en de resultaten zijn ronduit spectaculair. Meer studenten halen nu hun eerste jaar in een keer dan voorheen in twee jaar.  De verwachtingen zijn dus hoog.”

 

Datum: zondag 2 september 2012, 19:24
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Belgi, Brussel, Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry