5 keer Paralympische Spelen

29/08
2012
1. Esther Vergeer
Esther Vergeer is ontegenzeggelijk de beroemdste en succesvolste Nederlandse paralympische sporter ooit. Geen enkele atleet heeft zo’n staat van dienst als de 31-jarige Woerdense. In januari 2003 verloor ze van de Australische Daniela di Toro en sindsdien is ze ongeslagen, ondertussen alweer 457 partijen. En dus is ze in Londen 2012 titelverdediger, net als in Beijing 2008 als in Athene 2004. Die partij in Beijing was wel de zwaarst bevochten zege die Vergeer ooit boekte, tegen haar landgenote Korie Homan overwon ze matchpoints tegen om alsnnog met 6-2 4-6 7-6 de buit veilig te stellen. Het vierde goud op rij lonkt voor Vergeer.

2. Ellie Simmonds
Een van de gezichten van de Paralympics is voor Groot- Brittannië de 17-jarige Britse Ellie Simmonds. Op een leeftijd van 13 pakte ze in Beijing twee keer goud en nu vier jaar later is ze in eigen land klaar voor meer. Groot-Brittannië boekte in Beijing maar liefst 102 medailles waarvan 42 goud, op gastland China na het hoogste aantal. Nu de Paralympics terug zijn in eigen land, ooit de geboortegrond van de Paralympische beweging, eisen de Britten hun plek op. Dat doen ze wel zonder David Roberts, de elfvoudig gouden medaillewinnaar, die volgens de zwemcoach niet goed genoeg in vorm was.

3. Ronald Hertog
De eerste Nederlandse Paralympiër die vandaag te zien zal zijn is Ronald Hertog. De 23-jarige speerwerper zal namelijk met de Nederlandse vlag het Olympisch stadion binnenlopen. Als dat net zo’n voorteken is als bij olympische equipe vorige maand, dan mag Nederland zich alvast rijk rekenen. Dorian van Rijsselberge bekroonde zijn uitverkiezing als vlaggendrager met goud. Hertog, Europees recordhouder en winnaar van EK-zilver hoopt voorbij de 60 meter te gaan werpen.

4. Elvira Stinissen
De zitvolleybalsters met op de foto boegbeeld Elvira Stinissen gingen in Beijing 2008 voor goud, maar moesten na het zilver in Athene vier jaar later genoegen nemen met brons. Ze zijn een van de drie Nederlandse teams die meedoen en behoren in hun sport tot de wereldtop, al moesten ze dit voorjaar na vijf keer goud op rij de Europese titel aan Oekraïne laten. Dat zorgde samen met een mislukt eerste kwalificatietoernooi voor een wake-up call. Met gezonde revanchegevoelens zijn ze gearriveerd in Londen.

5. Oscar Pistorius
De allerbekendste paralympische atleet is er natuurlijk ook weer bij. Oscar Pistorius, beter bekend als Blade Runner keert terug naar de atletiekbaan waar hij nog geen drie weken geleden al alle ogen op zich gericht had. Toen reikte hij tot de halve finale op de 400 meter, nu is de viervoudig goudwinnaar van plan ook de 100 en 200 meter te lopen. De enige doubleur is Pistorius overigens niet. Zo is er ook de Poolse tafeltennisster Natalia Partyka (al twee keer goud) en in juli nog tegenstander van onze Li Jie. Ook de Hongaarse schermer Pal Szekeres doet mee. Hij is de enige atleet die zowel Olympische als Paralympische eremetaal wist te veroveren.

Datum: woensdag 29 augustus 2012, 09:39
Bron: Metro Sport
Categorie: Entertainment
Tags: Athene, China, Griekenland, Londen, Noord-Holland, Schermer, Utrecht, Verenigd Koninkrijk, Woerden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry