Wetenschappers willen orkanen temmen door wolken te zaaien

24/08
2012
Wetenschappers hebben een nieuwe manier bedacht om één van de meest vernietigende krachten op aarde te temmen. Ze willen wolken `zaaien’ op plaatsen waar orkanen vaak tot standkomen. Zo zou de orkaan flink aan kracht inboeten.

“Orkanen halen hun energie uit de hitte in het bovenste deel van het oceaanwater,” legt onderzoeker Alan Gadian uit. “Als we in staat zijn om de hoeveelheid zonlicht die door de wolken boven het gebied waarin de orkaan zich ontwikkelt, wordt gereflecteerd, te beperken, dan is er minder energie om aan de orkanen mee te geven.” Orkanen zouden nog steeds wel ontstaan, maar ze zouden minder krachtig zijn. Het onderzoek suggereert dat ze zeker één categorie inleveren: op plaatsen waar normaal orkanen uit de derde categorie ontstaan, zouden door extra wolken te zaaien nu orkanen uit de tweede categorie tot standkomen.

Druppeltjes

Het klinkt relatief eenvoudig. Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk? De onderzoekers stellen voor om een onbemand vliegtuigje de lucht in te sturen. Dit spuit kleine druppels zeewater rond. Een deel ervan stijgt op en vormt wolken. Die wolken reflecteren zonlicht, zo meldt het blad Atmospheric Science Letters. De technologie om wolken te zaaien, is er al: in China wordt deze reeds regelmatig toegepast.

Datum: vrijdag 24 augustus 2012, 08:35
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: China

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry