Celstraffen tot zes jaar na ontvoering Utrechter

20/08
2012
Utrecht , 20-8-2012

Zes mannen die betrokken waren bij de gijzeling van een 18-jarige inwoner van Utrecht, zijn maandag door de rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend tussen twee en zes jaar.

Het slachtoffer werd in november vorig jaar in de buurt van zijn woning van straat geplukt en in een bestelbus naar Hilversum gebracht, waar hij een week gevangen werd gehouden in een stacaravan. Daarna werd hij door de politie bevrijd. De mannen wilden 3 miljoen euro losgeld zien van de vader van het slachtoffer.

De twee verdachten die een leidende rol speelden, een 23-jarige en 31-jarige inwoner van Utrecht, kregen zes jaar gevangenisstraf opgelegd. De andere verdachten, afkomstig uit Hilversum en Utrecht, kregen straffen tussen twee en vier jaar. Een 23-jarige inwoner van Utrecht, die auto’s had geregeld voor de ontvoering, kreeg van zijn twee jaar cel acht maanden voorwaardelijk opgelegd. De rechtbank hield er rekening mee dat hij als enige verdachte verantwoordelijkheid heeft genomen en openheid van zaken heeft gegeven.

De andere verdachten bekenden niet, maar de rechtbank zag in onder meer opgevraagde telefoongegevens, aangetroffen sporen en de tenaamstelling van verschillende (huur)auto’s voldoende bewijs tegen het zestal.

De rechtbank noemde het ‘mensonterend’ dat het slachtoffer een week lang geboeid en geblinddoekt in een stacaravan heeft moeten doorbrengen en sprak van een voor slachtoffer en zijn vader zeer beangstigende en bedreigende situatie. De verdachten moet aan het slachtoffer gezamenlijk een schadevergoeding van ruim 32.000 euro betalen.

 

De resterende uitspraken worden zo snel mogelijk gepubliceerd.

 

Datum: maandag 20 augustus 2012, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Hilversum, Noord-Holland, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry