Gokken op dat ene talent dat er wel ineens staat

21/08
2012
Ola John zal zich zaterdagavond wel even achter zijn oren hebben gekrabt. Afgelopen seizoen brak hij definitief door bij FC Twente. Het leverde hem ogenschijnlijk een mooie transfer op naar Benfica. Negen miljoen euro tikte de Portugese topclub neer voor John, waarmee hij de op twee na duurste aankoop is in de rijke clubhistorie. Een teken van vertrouwen zou je zeggen, maar in Zuid-Europa gelden andere wetten.

Daar lijkt John nu ook helaas achter te komen. De net twintig jaar geworden vleugelaanvaller zat voor de eerste competitiewedstrijd tegen Sporting Braga (1-1) namelijk op de tribune. Ongetwijfeld zullen zijn gedachten zijn afgedwaald naar Enschede en Wierden. Naar zijn vorige club, zijn moeder en broers. Ola heeft mensen, warmte en vertrouwen om zich heen nodig.

Dingen die hij (vooralsnog) in Lissabon moet missen. Dat werd pijnlijk duidelijk tijdens de voorbereiding. Tijdens het oefenduel met Juventus (1-1) in het Zwitserse Geneve kreeg John een flinke uitbrander van zijn coach. John leed balverlies waarna Krasic in de slotseconden gelijk maakte. Direct na het laatste fluitsignaal stormde Jesus woedend, met een priemend vingertje en al, het veld op om John eens goed de waarheid te zeggen. In de top gaat het er hard aan toe, maar vaak ook kortzichtig. In sommige gevallen zelfs tegen het stupide af.

Waarom kiest de coach ervoor om zijn pupil publiekelijk af te branden in plaats van even een paar minuten te wachten en zijn tirade te houden in de luwte van de kleedkamer? Maar dé hamvraag is waarom Benfica een vleugelspeler haalt, die opgegroeid is met 4-3-3, terwijl het zelf in een soort van 4-2-3-1 systeem speelt. Naast vertrouwen lijkt John ook geen tijd te krijgen.

Het is nu heel makkelijk om een parallel te trekken met oudere broer Collins die na zijn doorbraak bij FC Twente op jonge leeftijd naar Fulham verkaste. Na zijn avontuur in Londen doet Collins de ene obscure club na de andere aan. Ola zou het anders doen. In januari 2011 verkocht hij zelfs ‘nee’ tegen Manchester United. Eerst rijpen bij Twente was het plan. Nu hoef je niet voor een periode van een goede single malt te rijpen bij je club, maar anderhalf jaar kun je onmogelijk een rijpingsperiode noemen.

Maar het is ook te makkelijk om nu ‘zie je wel’ te zeggen. Want wat mij het meest verbaasd is het feit dat topclubs zo achteloos met hun geld omgaan. Er worden miljoenen neergelegd voor een speler. Is de buit eenmaal binnen, dan wordt er niet meer naar je omgekeken. Vraag het maar aan Anelka, misschien wel het meest schrijnende voorbeeld. Anelka gold eind jaren negentig als het grootste talent van Europa, Real Madrid telde omgerekend zo’n dertig miljoen euro neer. Eenmaal aangekomen in Madrid, bekommerde niemand zich om de Franse jongeling die geen Spaans sprak.

Een jaar later liet Real hem alweer gaan. De club dertig miljoen lichter, Anelka een illusie armer. Dit was tien jaar geleden, maar de meeste topclubs blijven achteloos met hun investering omgaan. Waarom niet een begeleider inhuren? Die paar ton op jaarbasis vinden de meeste clubs dan weer teveel, om vervolgens weer miljoenen uit te geven aan een nieuw talent. Erop gokkend dat die er dan wél ineens staat. Kortzichtig en stupide dus.

Datum: dinsdag 21 augustus 2012, 11:13
Bron: Metro Sport
Categorie: Algemeen
Tags: Enschede, Lissabon, Londen, Madrid, Manchester, Overijssel, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Wierden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry