‘Helikopterouder’ zorgt voor angstig kind

20/08
2012
Ouders die hun kinderen niet met rust kunnen laten, zelfs spelen voordoen, zijn in opkomst. Zodanig, dat er zelfs een term voor is bedacht: de helikopterouder. Als een wentelwiek zweven ze constant boven hun kroost, spiedend naar een mogelijkheid om in te grijpen. Maar deze vorm van opvoeden is helemaal niet zo goed, bewerenonderzoekers van Macquarie University in Sidney, Australië.

Kinderen werden op 3 en 4-jarige leeftijd onderzocht en vervolgens vijf jaar later. Om te bepalen of er sprake was van helikopteropvoeding werden de kinderen aan het spelen gezet met hun moeders erbij. Die kregen de instructie om zich alleen met hun kinderen te bemoeien als die het nodig hadden. Via camera's werden ze ondertussen bespied door psychologen.

Er bleek een duidelijke correlatie te zitten tussen bemoeizuchtige moeders en angstige kinderen. Helikopterouders hadden kinderen die minder communiceerden met vreemden en die veel minder behoefte hadden om nieuwe dingen te proberen. Ook kinderen van angstige en depressieve moeders waren zelf angstig geworden.

De angst manifesteerde zich al op 4-jarige leeftijd en was vijf jaar later alleen maar erger geworden.

Lees meer

Test scramjet: drama

Wodka en Red Bull: goed idee

Niet zingen tijdens het rijden

Bron: faqt.nl

Datum: maandag 20 augustus 2012, 10:14
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry