Asbestvulling verspreider van asbestvezels

16/08
2012
16-08-2012

Een asbesthoudende rugvulling bij de dakrand van de flat aan de Stanleylaan is de bron van de asbestbesmetting. Deze rugvulling zat verstopt achter de kitvoeg tussen de dakranden. Pas toen de kitvoeg eruit werd gehaald, kwam de aanwezigheid van deze asbesthoudende rugvulling aan het licht. Dit is de uitkomst van een uitgebreid onderzoek naar de aanwezigheid van asbest. De wijze waarop de asbestrugvulling is toegepast is volgens de onderzoekers uniek en voor zover nu bekend niet eerder in Nederland aangetroffen. Het onderzoek heeft ook uitgewezen dat deze asbesthoudende rugvulling de enige veroorzaker van de overlast is.

Wat is er gebeurd?
Tijdens de asbestinventarisatie kwam aan het licht dat er tussen voegen tussen de dakranden asbesthoudende kit is gebruikt. Er is besloten om deze kitvoegen te saneren tijdens de renovatie (gestart op 18 juli). Op 19 juli bleek bij het verwijderen van de kitvoegen zich hierachter een zogenoemd ‘asbesthoudende rugvulling’ (met bruin asbest/amosiet) te bevinden. De voegen zijn toen op een aantal plekken verwijderd waarbij de asbestvezels konden vrijkomen. De rugvulling werd los in de voeg gevonden. Het op deze wijze toepassen van een rugvulling is in Nederland nog nooit eerder aangetroffen en kon dus ook niet worden verwacht. Ook is het gebruik van een rugvulling achter de voegkit niet op de bouwtekeningen van woningen in Kanaleneiland terug te vinden.

Hoe zijn asbestvezels in de woningen gekomen?
Asbestvezels zijn heel licht en kunnen daardoor gemakkelijk loslaten. Het asbest verspreidt zich daardoor eenvoudig door de lucht. Daarom is het ook teruggevonden op balkons en garagedaken. Enkele bewoners hadden op dat moment het raam openstaan waardoor het naar binnen gewaaid is. Dat is ook de reden dat er bij de één wel asbestvezels gevonden zijn en de ander niet. Het is ook goed mogelijk dat mensen de vezels ongemerkt het portiek of de woning binnen hebben gelopen. De concentratie aan gevonden asbestvezels is echter laag en de tijd tussen ontdekking en ontruiming is relatief kort. Hierdoor is het risico dat er later gezondheidsklachten komen verwaarloosbaar.

Is de asbestrugvulling echt de oorzaak?
Het is zeer waarschijnlijk dat de asbesthoudende vulling bij de dakrand de enige bron is van de asbestbesmettingen in de woningen en portieken. Dit is af te leiden uit het ‘verspreidingspatroon’ (waar zijn de asbestbesmettingen allemaal gevonden ten opzichte van de bron) en uit de gevonden asbestsoorten. De rugvulling die tijdens de bouw van het complex achter de asbesthoudende kitvoegen tussen de dakranden is gebruikt, bevat dezelfde asbestsoort als die gevonden is in de woningen en portieken. Vanuit deze bron is het asbest dus via de lucht verspreid.

Het gehele onderzoek van Bureau BOOT naar de bron van het asbest is te vinden op de informatiesite van de gemeente Utrecht en via www.mitros.nl

Samenstelling onafhankelijke onderzoekscommissie
De komende tijd gaat een onafhankelijke onderzoekscommissie de evacuatie en de aanleiding daarvoor evalueren. Geert Jansen, voormalig commissaris van de Koningin in Overijssel, zal deze commissie voorzitten. De komende tijd zal hij de commissie verder samenstellen en zich met de andere leden buigen over de onderzoeksvraag.

Stand van zaken flatgebouwen
De resultaten van de metingen in het gebouw aan de Stanleylaan met de even nummers (blok 3) zijn inmiddels ook binnen. In vier woningen is een spotbesmetting van asbest aangetroffen. Deze plekjes kunnen eenvoudig worden schoongemaakt en er hoeft geen huisraad van deze bewoners te worden gesaneerd. In één woning is meer asbest gevonden. Hier wordt nog gekeken wat de gevolgen voor de huisraad van deze bewoner zijn. In de portieken is door het binnenlopen meer asbest gevonden. In drie portieken is een spotbesmetting gevonden en in twee portieken is meer asbest gevonden. Deze portieken worden inmiddels schoongemaakt.

Op dinsdag en woensdag hebben de bewoners in een gesprek te horen gekregen wat er gevonden is in hun woning en portiek. Ook hebben zij het rapport van hun eigen woning gekregen. Vandaag horen bewoners persoonlijk wanneer zij terug kunnen naar huis.

Algemene stand van zaken blokken 1-3
Wat zijn het kort de resultaten van de onderzoeken in de woningen?
Op een enkele woning na zijn in alle woningen lucht- en risicobeoordelingen uitgevoerd.

 De meetresultaten van de kleefmonsters laten zien dat er in een aantal portieken en woningen asbestverontreinigingen zijn aangetroffen. De omvang bij de aangetroffen verontreinigingen varieert per portiek en woning van een enkele spotbesmetting tot situaties waar meerdere spots zijn aangetroffen.
 De resultaten van de luchtmetingen laten zien dat bij zes woningen aan de Stanleylaan 17-135 ook sprake is van een verhoogde concentratie van asbest in de lucht. Deze concentratie asbest zit in de bandbreedte van het verwaarloosbaar risiconiveau (VR).
 De aangetroffen verontreinigingen bestaan uit chrysotiel en amosiet. Het maximaal toelaatbaar risiconiveau (MTR) wordt in geen van de onderzochte portieken en woningen overschreden.
Aan het eind van dit bericht staan de exacte aantallen per blok.

Stanleylaan oneven nummers (Blok 1)
7 besmette woningen
12 spotbesmettingen
1 spotbesmetting in portiek
Mitros is met bewoners van besmette woningen in gesprek over hun huisraad en de start van sanering van hun woning.

Marcopololaan (Blok 2)
1 spotbesmetting op het balkon en 2 spotbesmettingen in de portieken
alle bewoners zijn weer terug in huis sinds 2 augustus.

Stanleylaan even nummers (Blok 3)
1 besmette woning
4 spotbesmettingen
3 spotbesmettingen in portiek
2 besmette portieken
Bewoners keren binnenkort terug naar huis.

Koopwoningen
Er zijn 31 koopwoningen in het gebied. Hiervan is in twee woningen asbest gevonden. Eén hiervan betrof een spotbesmetting. Eén hiervan besmet. Op één na zijn alle bewoners weer terug naar huis.

Garages
Daken zijn gesaneerd, garages binnen moeten nog bemonsterd worden.

Datum: donderdag 16 augustus 2012, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Leiden, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry