Straf voor chauffeur na ongeval A2 bij Maarheeze

08/08
2012
's-Hertogenbosch , 8-8-2012

Een 46-jarige beroepschauffeur uit Oss heeft een werkstraf opgelegd gekregen van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. De rechtbank ’s-Hertogenbosch oordeelde de man schuldig aan het veroorzaken van een ongeval waarbij een persoon werd gedood en diverse andere mensen (ernstig) gewond raakten. De rechtbank legde de chauffeur bovendien een rijontzegging op van twee jaren.

Volgens de rechtbank ’s-Hertogenbosch reed de man op 28 juni 2011 op de A2 bij Maarheeze zeer onoplettend toen hij op een open legertruck inreed die stilstond op de rechterweghelft. De legertruck had de verlichting en de alarmlichten aan. Dat gold ook voor andere verkeersdeelnemers. Daarnaast gaven verschillende militairen uit de legertruck met armgebaren aan dat de Ossenaar vaart moest minderen omdat de legertruck stilstond.

De chauffeur gaf aan dat hij pas in de gaten kreeg dat er iets aan de hand was toen hij zag dat iemand uit de legertruck sprong. Toen was hij de truck al zo dicht genaderd, dat hij eigenlijk niets meer kon ondernemen. De rechtbank oordeelt dat de man enkele honderden meters voor de plaats van de botsing al zonder meer had kunnen en moeten zien dat hij langzamer moest gaan rijden.

Straf
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er onder meer rekening mee dat de man in ernstige mate tekortgeschoten is in zijn zorgplicht als verkeersdeelnemer. Hij heeft de slachtoffers en nabestaanden onherstelbaar leed aangedaan.

De rechtbank weegt ook mee dat de man al 24 jaar werkzaam is als beroepschauffeur en nooit eerder voor soortgelijke feiten met politie en justitie in aanraking kwam. De man heeft contact gehad met de slachtoffers van het ongeval en met de nabestaanden van de overledene. Door het ongeval is ook de chauffeur diep getroffen. Hij is zelf gewond geraakt en heeft te kennen gegeven ernstig gebukt te gaan onder wat de slachtoffers en nabestaanden is overkomen.

Datum: woensdag 8 augustus 2012, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Noord-Brabant, Oss

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry