Minder liegen doet uw gezondheid goed

07/08
2012
Wanneer mensen besluiten om minder te gaan liegen en dat vervolgens ook daadwerkelijk minder gaan doen, dan doet dat zowel hum mentale als fysieke gezondheid goed. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

De onderzoekers verzamelden 110 mensen. De gemiddelde leeftijd van de proefpersonen was 31 jaar. Zo’n 66 procent van de proefpersonen studeerde nog. De overige 34 procent was al wat ouder en studeerde niet meer. De onderzoekers gaven de helft van de proefpersonen opdracht om te stoppen met liegen. Gedurende tien weken moesten ze proberen om zowel grote als kleine leugens voor zich te houden en de waarheid te vertellen. De andere helft kreeg geen specifieke instructies over liegen mee en gold als de controlegroep. Wekelijks kwamen de proefpersonen naar het laboratorium. Ze ondergingen dan een leugendetectortest om te achterhalen hoeveel kleine en grote leugens ze hadden verteld. Ook werd hun gezondheid bestudeerd.

Gezondheid

Na tien weken bleek er overduidelijk een verschil te zijn tussen mensen die hun best hadden gedaan om minder te liegen en de mensen die evenveel logen als daarvoor. Proefpersonen die in een week drie leugentjes om bestwil minder hadden verteld dan normaal hadden gemiddeld vier mentale klachten minder. Zo voelden ze zich minder gespannen en minder melancholisch. Ook hadden ze gemiddeld drie fysieke klachten minder. Zo ervoeren ze bijvoorbeeld minder hoofdpijn. Wanneer mensen in de controlegroep minder leugentjes om bestwil vertelden dan de week ervoor ervoeren zij gemiddeld twee mentale klachten en één fysieke klacht minder. En ook het vermijden van grote leugens leidde tot minder fysieke en mentale klachten.

Datum: dinsdag 7 augustus 2012, 11:29
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry