Onderzoek over de aan- en verkoop valse Twitter-accounts

07/08
2012
VENLO (EZPress) - Barracuda Networks, de toonaangevende leverancier van oplossingen voor contentbeveiliging, databescherming en de beschikbaarheid van toepassingen, publiceert vandaag de bevindingen van het meest recente onderzoek van Barracuda Labs: The Underground Economy of Buying Twitter Followers: Dealers, Abusers and Fake Accounts. Voor dit onderzoek analyseerde Barracuda Labs een willekeurige steekproef van meer dan 70.000 valse Twitter-accounts die worden gebruikt om nepvolgers te verkopen. Daarnaast analyseerde het een aantal personen dat gebruik maakt van deze nepvolgers. Een recent voorbeeld is de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney, die nepvolgers gebruikte voor zijn Twitter-account.

Valse profielen binnen sociale netwerken zijn momenteel een hot topic. Of het nu gaat om het kwartaalrapport van Facebook, waarin het vermeldt dat 83 miljoen van zijn accounts vals zijn, of het recente onderzoek naar de verdachte volgers van het Twitter-account van Mitt Romney. De valse profielen staan aan de basis van een uiterst florerende en groeiende zwarte markt. Op deze markt zijn mensen actief die duizenden valse profielen verkopen aan personen die deze nepaccounts gebruiken voor likes en follows die hun populariteit vergroten, om advertenties te verkopen op basis van hun grote aantal volgers en voor andere schimmige praktijken.

“Nepgebruikers zouden een belangrijk aandachtspunt moeten vormen voor zowel Facebook als Twitter gezien de bedreiging die zij vormen voor het vertrouwen van gebruikers, de online veiligheid en het gemeenschapsgevoel binnen deze sociale netwerken”, aldus Dr. Paul Judge, chief research officer bij Barracuda Networks. “Bovendien vormt dit een duidelijke bedreiging voor de advertentie-omzet. Bedrijven beginnen zich namelijk vragen te stellen over de werkelijke zichtbaarheid en reikwijdte van hun advertentiecampagnes.”

Het onderzoek in vogelvlucht

Barracuda Labs ging in maart 2012 met dit onderzoek van start. Hiertoe maakte het drie Twitter-accounts aan en kocht het voor elk van deze accounts tussen de 20.000 en 70.000 Twitter-volgers via eBay en andere websites. Vervolgens analyseerde het een willekeurige steekproef van meer dan 70.000 valse Twitter-accounts die worden gebruikt om nepvolgers te verkopen.

De belangrijkste onderzoeksbevindingen zijn:

• Verkopers zijn overal te vinden: Er zijn 20 verkopers op eBay en 58 websites onder de top 100 zoekresultaten van Google die valse Twitter-profielen aanbieden.

• Misbruikers hebben een enorm aantal volgers: De gemiddelde misbruiker heeft 48.885 Twitter-volgers. De gemiddelde valse Twitter-account volgt 1.799 accounts.

• Het aantal valse profielen neemt zienderogen toe: De gemiddelde prijs voor valse volgers bedraagt 18 dollar per 1.000 volgers. 61 procent van de valse Twitter-accounts is minder dan drie maanden oud. Valse Twitter-accounts zijn gemiddeld 19 weken oud.

In het licht van de huidige publieke discussie rond het Twitter-account van Mitt Romney en zijn valse volgers nam Barracuda Labs van de gelegenheid gebruik om deze nepprofielen te analyseren. Dit resulteerde in enkele interessante bevindingen:

• Bijna alle accounts van de volgers van Mitt Romney zijn nieuw. Meer dan 80 procent van alle volgers is minder dan drie maanden oud. 25 procent daarvan is nog niet eens drie weken oud.

• Het aantal volgers van Mitt Romney steeg met 17 procent in slechts één dag (21 juli 2012).

• Een op de vier van de nieuwe Twitter-accounts van volgers van Mitt Romney heeft nog nooit een tweet verzonden.

• 10 procent van deze nieuwe accounts is inmiddels door Twitter uit de lucht gehaald.

De resultaten van deze analyse sluiten nauw aan op het profiel van nepgebruikers en ondersteunen de aanname dat de meeste van de recente volgers van Mitt Romney geen reguliere gebruikers van Twitter zijn. Naar alle waarschijnlijk zijn ze afkomstig van een betaalde dienst voor valse Twitter-volgers.

Bronnen:

• Download de infographic The Underground Economy of Buying Twitter Followers: Dealers, Abusers and Fake Accounts op http://barracudalabs.com/underground/

• Lees het weblogartikel van Barracuda Labs over de zwarte markt op http://www.barracudalabs.com/wordpress/?p=2989.

• Kom meer te weten over het beveiligingsonderzoek van Barracuda Labs op http://barracudalabs.com.

• Installeer Profile Protector via http://ProfileProtector.com.

• Volg Barracuda Labs op Twitter via @barracudalabs

//einde bericht

Bron: En Serio

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution B.V. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 7 augustus 2012, 14:00
Bron: EZPress ICT
Categorie: Internet en ICT
Tags: Limburg, Venlo

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry