Lagere straffen in zaak TPC

07/08
2012
's-Hertogenbosch , 7-8-2012

De voormalige directeur van vermogensbeheerder TPC International en de advocaat van het bedrijf zijn in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk. De derde verdachte, een compagnon, werd vrijgesproken. De drie mannen werden onder meer verdacht van het oprichten en leiden van een criminele organisatie, oplichting van investeerders, faillissementsfraude en het witwassen van geld.
 
Schietincident
De zaak kwam in het nieuws toen een gedupeerde investeerder de directeur in augustus 2007 neerschoot in zijn kantoor. Dit gebeurde nadat deze man, een tandarts, erachter kwam dat zijn volledige pensioen verloren was gegaan.

Vrijspraak
De rechtbank ’s-Hertogenbosch verklaarde alle ten laste gelegde feiten bewezen. Het hof spreekt de twee hoofdverdachten echter van een groot aantal feiten vrij. De compagnon werd zelfs van alles vrijgesproken. Volgens het hof is namelijk niet bewezen dat de drie verdachten deel uitmaakten van een criminele organisatie, ook een aantal oplichtingen vond het hof niet bewezen. Er was in die gevallen wellicht sprake van een te optimistische voorstelling van zaken over verwachte beleggingsopbrengsten, maar niet van doelbewuste leugens. De twee hoofdverdachten zijn wel veroordeeld voor de overige oplichtingen en pogingen daartoe, faillissementsfraude en witwassen.

Schadevergoeding
Acht gedupeerden hebben in het proces een schadevergoeding geëist. Het hof heeft deze niet toegewezen, de voornaamste reden hiervoor is dat de verdachten zijn vrijgesproken van de feiten die de schade zouden hebben veroorzaakt. De gedupeerden kunnen hun eisen nog wel indienen bij de civiele rechter.

Straf rechtbank
De rechtbank ’s-Hertogenbosch veroordeelde de twee hoofdverdachten op 22 november 2010 tot gevangenisstraffen van 4 jaar en 9 maanden. De compagnon kreeg toen een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en 240 uur werkstraf opgelegd.

 Bekijk hier de samenvatting van de uitspraak. (pdf, 46 kB)

De betreffende arresten worden later deze middag gepubliceerd.

Datum: dinsdag 7 augustus 2012, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry