Waarom zijn `reaguurders` vaak zo agressief?

26/07
2012
Iedereen leest op internet wel eens agressieve, vaak anonieme reacties. Verschillende Amerikaanse psychologen stellen dat dit soort uitlatingen schadelijk zijn voor de samenleving en de mentale gezondheid, maar waar komt het agressieve gedrag eigenlijk vandaan?

Volgens Amerikaanse wetenschappers is agressiviteit op internet schadelijk voor de samenleving

'Al die lezers die de burqa van een moslima willen rukken, verschuilen zich zelf achter het masker van de anonimiteit.'

Commentaar Arendo Joustra: Anoniem online protest tegen burqa is hypocriet

Volgens professor Art Markman, psycholoog aan de Universiteit van Texas, komen in online media verschillende factoren perfect samen. Niet alleen de anonimiteit van reacties speelt een rol, maar ook de afstand tot het het artikel of de andere 'reaguurder'.

Het feit dat reacties zijn geschreven en niet worden uitgesproken, maakt het ook makkelijker provocerende woorden te gebruiken, zegt de professor.

Monoloog
'Omdat communicatie via online reacties niet in het echt plaatsheeft, kunnen bezoekers lange monologen uittypen waarmee ze zich alleen maar meer in hun extreme meningen verschansen. Wanneer heb je in het dagelijkse leven de kans om een monoloog te houden? Zelfs als je boos bent, gaan gesprekken heen en weer, waardoor je uiteindelijk moet luisteren naar wat de ander heeft te zeggen,' stelt Markman.

Volgens Edward Wasserman, professor aan de Universiteit van Washington, versterken online media zelf ook de agressiviteit. Hij pleit er dan ook voor dat media discussies in de gaten houden en vaker overgaan tot het verwijderen van reacties. 'Als een website opmerkingen online laat staan die iemand grof en persoonlijk aanvallen, stuur je de boodschap dat het geaccepteerd gedrag is.'

Wijziging beleid
Verschillende media hebben de laatste tijd hun reactiebeleid verscherpt. Met name de mogelijkheid om anoniem te reageren wordt onder handen genomen. Zo moedigt Youtube – een site die berucht is om de agressieve reacties onder filmpjes – gebruikers aan om hun echte naam te gebruiken.

Ook Facebook en Google+ nemen stappen tegen anonimiteit op het internet. Facebook kwam onlangs in het nieuws toen de website mensen met een korte achternaam blokkeerde om nepnamen te bestrijden.

Datum: donderdag 26 juli 2012, 16:56
Bron: Elsevier Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Verenigde Staten, Washington

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry