Brussel scherpt regels bankentoezicht aan

23/09
2009
De Europese Commissie heeft woensdag voorstellen gepresenteerd om het toezicht op de financiële sector aan te scherpen. Het gaat om een uitwerking van maatregelen waarmee de 27 EU-leiders in juni al akkoord zijn gegaan.

Doel van de maatregelen is een herhaling van de kredietcrisis te voorkomen. Onvoldoende toezicht was een van de belangrijkste oorzaken van de problemen die vorig najaar op de financiële markten ontstonden.

De Europese Commissie wil dat de toezichthouders van de lidstaten voortaan nauw samenwerken. Er komt ook een Europese waakhond, die banken en andere financiële instellingen op de vingers tikt als ze te veel risico’s nemen.

Voorzitter

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie onderstreepte woensdag dat de financiële markten niet aan nationale grenzen gebonden zijn. Daarom is er Europees en wereldwijd toezicht nodig.

,,Ons doel is om de Europese belastingbetalers te beschermen tegen herhaling van de donkere herfst van 2008, toen regeringen miljarden euro’s in de banken moesten pompen”, zei Barroso. Hij hoopt dat de Europese aanpak bijdraagt aan het maken van wereldwijde afspraken tijdens de G20-bijeenkomst in het Amerikaanse Pittsburgh deze week. Daar zitten de twintig grootste industriële landen aan tafel.

Datum: woensdag 23 september 2009, 11:58
Bron:
Categorie: Economie

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry