`Grotere kans op depressie door licht tijdens slaap`

24/07
2012
Constante blootstelling aan licht tijdens de nachtrust veroorzaakt mogelijk een depressie. Deze bevinding kan volgens wetenschappers een reden zijn voor de sterke toename van depressies in de laatste vijftig jaar.

Lichtvervuiling kan ook leiden tot gewichtstoename

Dit zeggen onderzoekers aan de universiteit van Ohio na het afronden van een studie naar slapen in schemerlicht bij hamsters.

De proefdiertjes werden ’s nachts acht uur lang blootgesteld aan een hoeveelheid licht die gelijk is aan een televisie die blijft aanstaan. De hamsters kregen na vier weken last van symptomen die bij depressies horen. Zo waren ze minder actief en nam hun eetlust sterk af.

Tegengif
De negatieve symptomen kunnen ook weer worden omgedraaid. Nadat de dieren twee weken in het donker mochten rusten, verdwenen de effecten.

Het is niet de eerste keer dat een onderzoek suggereert dat 'lichtvervuiling' tijdens het slapen negatieve effecten heeft. Eerder bleek al dat nachtelijke blootstelling aan licht kan leiden tot bepaalde typen kanker.

Lichtvervuiling
In het brein van de hamsters is een eiwit ontdekt dat mogelijk een sleutelrol speelt in het effect van ongewenst licht tijdens een slaapsessie. Het stofje kon worden gemanipuleerd waardoor de negatieve effecten van het schemerlicht verdwenen.

De laatste decennia is het aantal mensen met een depressie sterk gegroeid. Volgens de onderzoekers zou de grote hoeveelheid omgevingslicht, zoals lantaarnpalen en televisies, een reden voor de toename van depressies kunnen zijn.

Of dit effect bij de mensen hetzelfde werkt, moet nog uit vervolgonderzoek blijken maar het zal geen kwaad kunnen ’s avonds een uurtje eerder de computer uit te zetten.

Datum: dinsdag 24 juli 2012, 16:56
Bron: Elsevier Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry