20 Jaar cel voor dodelijk schietincident op festival Rio aan de Rijn

24/07
2012
Arnhem , 24-7-2012

Vandaag heeft de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Arnhem een 33-jarige man veroordeeld wegens het plegen van moord en twee pogingen tot doodslag op 21 augustus 2010 tijdens het festival Rio aan de Rijn, op de Markt in Arnhem.

Het hof heeft verdachte een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van twintig jaar opgelegd. Het beroep op psychische overmacht heeft het hof afgewezen.

De zaak

Op zaterdag 21 augustus 2010 vond op de Markt in het centrum van Arnhem het festival ‘Rio aan de Rijn’ plaats. Omstreeks 19.10 uur stonden twee- tot driehonderd mensen voor het podium en op de tribune. Omstreeks dat tijdstip heeft verdachte met een vuurwapen meerdere keren gericht geschoten op C.M. B. Als gevolg hiervan heeft het slachtoffer zeven schotwonden opgelopen. Hij is dezelfde dag overleden.

Verdachte heeft bij deze schietpartij ook twee omstanders geraakt. Een man is door een kogel in zijn borst getroffen en een vrouw in haar voet.

Bij de rechtbank

In eerste aanleg heeft de officier van justitie een gevangenisstraf voor de duur van tweeëntwintig jaar gevorderd. De rechtbank in Arnhem heeft bij vonnis van 30 augustus 2011 (BR6185) voor moord en tweemaal poging tot moord een gevangenisstraf van twintig jaar opgelegd. Tegen dit vonnis heeft de verdachte hoger beroep ingesteld. 

Het hoger beroep

De verdediging heeft gesteld dat er geen sprake was van voorbedachte raad en dat verdachte op grond van psychische overmacht niet strafbaar is. Hij zou uit angst hebben gehandeld, omdat het slachtoffer eerder (in 2004) op Curaçao op hem heeft geschoten. Ook was verdachte zich niet bewust van de kans dat hij omstanders dodelijk zou kunnen raken.

Het hof verwerpt het verweer van de verdediging. De verdachte heeft zelf verklaard dat hij al lang van plan was om het slachtoffer te doden en dat hij in het bezit was van een vuurwapen. Bovendien is vastgesteld dat hij zich enige tijd en op meerdere momenten heeft kunnen beraden op het genomen besluit om op het slachtoffer te schieten, met alle daaraan verbonden gevolgen.

Hij heeft de confrontatie zelf opgezocht en heeft niet gehandeld in een ogenblikkelijke gemoedsopwelling, overmand door angst. Gelet op de uitvoering lijkt er eerder sprake van een koele afrekening. Dat is moord en van psychische overmacht is geen sprake.

Door het zeven keer schieten op een marktplein vol met mensen, was er bovendien een grote kans op het dodelijk treffen van anderen. Voor de twee getroffen omstanders levert dat poging doodslag op. Anders dan de rechtbank komt het hof daarbij niet tot het bewijs van poging tot moord, maar dit heeft geen gevolgen voor de strafduur.

Datum: dinsdag 24 juli 2012, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Arnhem, Gelderland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry