Haagse Hof spreekt verdachte vrij van doodslag in slooppand

18/07
2012
Den Haag , 18-7-2012

Het gerechtshof in Den Haag heeft op 18 juli 2012 een 22-jarige verdachte wegens gebrek aan overtuigend bewijs vrijgesproken van ernstige geweldpleging in 2009 tegen een andere man. De verdachte verbleef samen met het slachtoffer en een aantal andere daklozen tijdelijk in slooppanden in Den Haag. Het slachtoffer overleed een week later aan zijn verwondingen.

De rechtbank had de doodslag eerder wel bewezen geacht en de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar. De verdachte, die steeds heeft ontkend, was tegen die veroordeling in hoger beroep gekomen. Het openbaar ministerie heeft in hoger beroep opnieuw een gevangenisstraf van 10 jaar geƫist.

Het hof komt tot de vrijspraak, omdat uit het onderzoek niet buiten redelijke twijfel kan worden vastgesteld wat er zich precies heeft afgespeeld. De verklaringen van getuigen, die stellen dat de verdachte zelf tegen hen over het door hem aan het slachtoffer toegebracht geweld zou hebben gepocht, acht het hof onvoldoende betrouwbaar. Ook de voor de verdachte belastende verklaring van een andere man (die zelf als medeverdachte is vervolgd, maar door de rechtbank is vrijgesproken) heeft het hof onvoldoende betrouwbaar geacht. Het hof houdt er ernstig rekening mee dat die verklaring is ingegeven door het eigen belang van de medeverdachte. Van ander door het openbaar ministerie als bewijs gepresenteerde onderzoeksresultaten heeft het hof geoordeeld dat daaruit niet kan worden afgeleid dat zij betrekking moeten hebben gehad op door de verdachte gepleegd geweld tegen het slachtoffer.

Door de uitspraak van het hof moet worden vastgesteld dat de verdachte ten onrechte ruim drie jaar in voorarrest heeft doorgebracht.

Datum: woensdag 18 juli 2012, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry