Tien jaar cel voor gewelddadige woningoveral Amersfoort

16/07
2012
Utrecht , 16-7-2012

Een 29-jarige man uit Purmerend is maandag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor het plegen van een gewelddadige woningoverval in Amersfoort in december 2011. De bewoner van de woning werd tijdens de overval verkracht. Hij raakte zwaar gewond toen de overvaller een explosief tot ontploffing bracht.

Afspraak

Het slachtoffer had via een datingsite een afspraak met de latere overvaller gemaakt. Toen het slachtoffer zijn bezoeker binnenliet werd hem direct een mes op de keel gezet. Zijn handen en voeten werden vastgebonden, waarna het slachtoffer met een buttplug werd verkracht. Het slachtoffer gaf daarna aan met de overvaller mee te willen lopen om te pinnen. Bij de voordeur wist het slachtoffer de overvaller naar buiten te werken. Die bracht echter een explosief tot ontploffing bij de deur. Het slachtoffer, dat nog achter de deur stond, raakte hierbij zwaar gewond. De rechtbank oordeelde dat de overval voor het slachtoffer bijzonder traumatisch moet zijn geweest.

Poging doodslag

De rechtbank achtte de verdachte schuldig aan diefstal met geweld, poging tot doodslag en verkrachting. De man ontkende betrokkenheid, maar de rechtbank oordeelde dat er voldoende bewijs is tegen de man. Zo blijkt uit telefoongegevens dat er contact is geweest tussen slachtoffer en verdachte en dat hij op het moment van de overval in Amersfoort was. Daarnaast werden in de woning van de verdachte in Purmerend DNA-sporen van het slachtoffer aangetroffen op een paar handschoenen.

Eis

De officier van justitie had vijftien jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank achtte anders dan de officier poging tot moord niet bewezen, maar gaat uit van poging tot doodslag. Dat leidde tot een lagere straf. Ook zag de rechtbank onvoldoende bewijs voor twee andere feiten waarvan de man verdacht werd.

Vriendin

De vriendin van de verdachte werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de overval. Zij had haar vriend opgehaald uit Amersfoort. De rechtbank achtte haar verklaring dat zij niet wist wat haar vriend daar gedaan had aannemelijk. Zij werd wel veroordeeld tot een maand gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan een inbraak die haar vriend pleegde.

 

Datum: maandag 16 juli 2012, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Amersfoort, Noord-Holland, Purmerend, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry