Nieuwe peilmethode om inzicht te krijgen in de zwevende kiezer

12/07
2012
HILVERSUM (EZPress) - Een onderzoek van EenVandaag (Avro/Tros) en Intomart GfK

Vandaag lanceert het actualiteitenprogramma EenVandaag (Avro/Tros) samen met onderzoeksbureau Intomart GfK ‘De Stemming’. ‘De Stemming’ is een nieuwe politieke peilmethode die inzicht geeft in de zwevende kiezer. Bij deze nieuwe peilmethode krijgt de kiezer vijf stemmen die hij of zij aan één politieke partij kan geven of kan verdelen over meerdere partijen. Hierdoor kunnen alle bewegingen binnen het electoraat in beeld worden gebracht. In traditionele peilingen kan de kiezer slechts stemmen op één partij. Meer dan de helft van het aantal kiezers twijfelt echter tussen meerdere partijen. Juist deze twijfel wordt met ‘De Stemming’ in beeld gebracht.

Door deze nieuwe peilmethode zijn trends eerder waar te nemen en wordt duidelijk in welke mate politieke partijen zeker zijn van hun aanhang en welke niet. Ook wordt snel inzichtelijk welke partijen met elkaar strijden om de kiezers.

Tom van Dijk, Directeur Beleidsonderzoek en verantwoordelijk vanuit Intomart GfK: “Meestal wordt er in de peilingen gevraagd op welke partij de kiezer zou stemmen als er vandaag verkiezingen zouden zijn. En soms wordt ook naar een tweede voorkeur gevraagd. Door de kiezers vijf stemmen uit te laten brengen, geven we meer inzicht in de bewegingen van de kiezers en de strijd tussen de politieke partijen”.

De methode is ontwikkeld naar idee van en in samenwerking met hoogleraar kiezersonderzoek Joop van Holsteyn (Universiteit Leiden).

//Einde bericht

Bron: Intomart GfK

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 12 juli 2012, 16:08
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Hilversum, Leiden, Noord-Holland, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry