Verdachte steekpartij verplicht om eigen zitting bij te wonen

10/07
2012
Amsterdam , 10-7-2012

De verdachte van een steekpartij moet zijn eigen strafzaak bijwonen. Dat heeft de rechtbank onlangs besloten in een zaak van een 24-jarige verdachte die in januari van dit jaar in Bussum drie personen heeft neergestoken. De rechtbank vindt de waarheidsvinding en de maatschappelijke belangen zwaarder wegen dan het belang van de verdachte om zich door zijn raadsman te laten vertegenwoordigen.

Geen afwezigheidrecht

De verdachte was niet aanwezig tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak op 5 juli. De officier van justitie vroeg de rechters de verdachte te verplichten bij de rechtszitting aanwezig te zijn.

Volgens de rechtbank heeft een verdachte het recht bij zijn eigen rechtszitting aanwezig te zijn. Er bestaat echter geen afwezigheidrecht. De rechtbank weegt de belangen tegen elkaar af. In deze zaak, met zeer ernstige verdenkingen, vindt de rechtbank het maatschappelijk belang zwaarder wegen dan de belangen van de verdachte. Ook het belang van de slachtoffers speelt een rol. Verder vindt de rechtbank het belangrijk om te zien hoe de verdachte reageert op de verdenkingen en wil zijn visie horen.

In het proces-verbaal ter terechtzitting leest u de beslissing van de rechtbank.

 

Bron: rechtbank Amsterdam

Datum: dinsdag 10 juli 2012, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Bussum, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry