Weekoverzicht Defensie-operaties

10/07
2012
30 geregistreerde advocaten hebben donderdag hun toga’s ontvangen in Kunduz. De versteviging van de positie van advocaten vormt een belangrijk onderdeel van het Nederlandse hulpprogramma in Afghanistan. Een overzicht van de Defensie-operaties van 2 tot en met 8 juli.

De uitreiking had plaats tijdens een conferentie over toegang tot recht. In Afghanistan mogen advocaten in de rechtbank een toga dragen om hun onafhankelijkheid en gelijkheid te benadrukken. In de praktijk gebeurt dit in Kunduz te weinig. “Dank voor de steun van Nederland en de Europese politiemissie EUPOL. Deze toga’s zullen bijdragen aan het respect voor ons beroep”, zei de oudste advocaat na afloop.

Trainingen

Het Police Operational  Mentor and Liaison Team ging verder met het verzorgen van trainingen aan agenten op de verschillende politiekantoren in Kunduz-stad. Ook verrichtten zij trainings- en begeleidingactiviteiten voor agenten in de steden Aliabad en Khanabad. Verder werden trainingen en theorielessen gegeven voor de agenten in Kunduz-stad.

De commandant en de civiele vertegenwoordiger van de politietrainingsgroep werden geïnterviewd door het lokale radiostation Radio Roshani “Kunduz”. Naast een uitleg over Nederland en de band en het verleden met Afghanistan zijn de herkenbaarheid, de missie en de tot op heden bereikte resultaten toegelicht. Een aantal luisteraars hebben ook gebeld en hun vragen voorgelegd aan beide heren.

Hoog bezoek was er voor de Nederlandse politietrainers in Kunduz: de Duitse minister van Defensie Thomas de Maizière kwam een kijkje nemen. De Nederlanders gaven hem uitleg over de missie en welke resultaten er tot nu toe zijn behaald.

Op het Duitse politietrainingscentrum was de certificaatuitreiking van de initiële politietrainingscursus. Onder de geslaagden bevonden zich 33 politieagenten uit de provincie Kunduz. In het weekeinde waren er gendertrainingen op het hoofdkwartier van de politie in Kunduz-stad. Ook was er een vrouwenshura. Deze bijeenkomst stond in het teken van de versteviging van de positie van vrouwen binnen de Afghaanse veiligheidsdiensten. Het was een drukbezochte vergadering waaraan behalve 48 vrouwen ook 8 mannen deelnamen.

Somalië

Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Evertsen voerde diverse patrouilles uit. Dat gebeurde in de zogenoemde Internationally Recommended Transit Corridor, de aanbevolen route voor schepen die voor de kust van Somalië varen. Ook patrouilleerde het fregat voor de kust van Puntland. Aan het eind van de week zette Hr. Ms. Evertsen koers richting de haven van Salalah in Oman voor een havenbezoek van enkele dagen, en het aflossen van een deel van de staf.
 
Beveiligingsteams
Het beveiligingsteam aan boord van de Target van de firma Dockwise vertrok op dinsdag uit de haven van Abu Zenima in Egypte. De bestemming is de haven van Sjarjah, een van de emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten. Het tweede Vessel Protection Detachment, werkzaam op de Tern (ook van Dockwise), keerde zondag terug naar Nederland.

Afrika
Op 30 juni eindigde de Nederlandse bijdrage aan de United Nations African Mission in Darfur (UNAMID). UNAMID is een gemeenschappelijke missie van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in de Soedanese provincie Darfur. Doel van de missie is burgers te beschermen, bij te dragen aan veiligheid voor humanitaire hulp, monitoren en verifiëren van de vredesovereenkomsten, ondersteunen van het politieke proces, promotie van de mensenrechten en rule of law en het monitoren van de situatie aan de grenzen met Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek. Namens Defensie namen 1 à 2 militairen deel aan deze VN-missie die sinds 2003 onder meer toeziet op de bescherming van burgers, de naleving van vredesverdragen en het bevorderen van de rechtsstaat. De aandacht van Defensie richt zich in Afrika momenteel vooral op antipiraterij, Zuid-Soedan en Burundi. 

Vanaf augustus 2007 leverde Nederland 2 officieren aan het hoofdkwartier van UNAMID in El Fasher, Darfur. Door visumproblematiek was het niet continu mogelijk om beide staffuncties te vullen. De afgelopen periode heeft Nederland 1 functie gevuld. Met de terugkeer van de laatste Nederlandse functionaris is na bijna 5 jaar een einde gekomen aan de Nederlandse bijdrage aan UNAMID.
 
Midden-Oosten
De Nederlandse deelname aan de Intermediate Leadership Courses (ILC) op de Westbank eindigde afgelopen vrijdag. Het programma richt zich op het verbeteren van het functioneren van de veiligheidsdiensten en de presidentiële garde van de Palestijnse Autoriteit. Binnen dit programma gaf Nederland leiderschapstrainingen aan het middenkader van de veiligheidsdiensten. Sinds januari 2010 leverde Nederland 2 officieren voor het programma.
De ILC is onderdeel van de United States Security Coördinator Dayton. Binnen deze missie levert Nederland een tweetal functionarissen, namelijk een adviseur bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken op het gebied van training en opleidingen voor de veiligheidsdiensten en een officier op het hoofdkwartier die verantwoordelijk is voor de interne verbindingen en diverse projecten over de gehele Westbank.

Operaties binnen Nederland:

Een advanced search team van de Koninklijke Landmacht, trof een aantal wapens, munitie en explosieve stof aan in een woning. Dat gebeurde op verzoek van de politie bij het onderzoek naar een criminele groepering uit Oss. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie stelde de gevonden munitie en explosieve stoffen veilig.
 
Verder kwamen explosievenruimers van Defensie bijna 40 keer in actie voor het ruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Een maal rukten de specialisten uit voor een geïmproviseerd explosief.  Mijnenbestrijdingsvaartuigen ruimden op zee 5 explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
Reddingshelikopters van Defensie, gestationeerd op Vliegbasis Leeuwarden, vlogen afgelopen week 3 keer uit voor patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden naar Medisch Centrum Leeuwarden. 

Hr. Ms. Tromp, het stationsschip in het Caribisch Gebied, kreeg op woensdag het verzoek om te assisteren bij de zoektocht naar een man op Klein Curaçao. De boordhelikopter maakte de eerste verkenning. Rondom en op het eiland zochten bootjes en 3 groepen van de Tromp het gebied af, maar de vermiste is niet aangetroffen.

Datum: dinsdag 10 juli 2012, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Burundi, Egypte, Friesland, Leeuwarden, Noord-Brabant, Oman, Oss, Palestijnse, Soedan, Tsjaad, Verenigde Arabische Emiraten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry