Diabetes type 2 gaat vaak samen met psoriasis

20/06
2012
AMERSFOORT (EZPress) - Mensen met de huidaandoening psoriasis hebben een verhoogde kans op diabetes type 2. Ook mensen zonder overgewicht. En omgekeerd hebben mensen met diabetes type 2 eerder last van psoriasis.

Psoriasis is een vervelende aandoening waarbij de huid schilfert en jeukt. De aandoening ontstaat door een ontstekingsreactie in de huid.

Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania zagen in een groot onderzoek dat mensen met psoriasis veel vaker diabetes type 2 hadden. Hoe ernstiger de huidklachten, hoe groter de kans op diabetes. Dat schrijven zij deze maand in het vakblad Archives of Dermatology.

Het verband tussen psoriasis en diabetes ligt waarschijnlijk in een ontstekingsreactie in het lichaam. Bij beide ziekten is er namelijk een verhoging van bepaalde ontstekingsstoffen in het bloed. Die zorgen ervoor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Daardoor kunnen mensen met psoriasis eerder diabetes type 2 krijgen.

Overgewicht?

Sommige artsen denken dat het verband tussen psoriasis en diabetes type 2 komt door ernstig overgewicht, waarbij er ook ontstekingsstoffen in het bloed zitten. Dat zal zeker een rol spelen. Maar de onderzoekers van deze studie zagen dat ook mensen met diabetes type 2 zonder overgewicht meer kans hadden op psoriasis.

//Einde bericht

Bron: Diabetesfonds

Dit is een origineel persbericht. EZPressĀ® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: woensdag 20 juni 2012, 14:30
Bron: EZPress Gezondheid
Categorie: Wetenschap
Tags: Amersfoort, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry