Man veroordeeld voor poging tot doodslag op ex-schoonmoeder

04/07
2012
Den Haag , 4-7-2012

Het gerechtshof in Den Haag heeft op 4 juli in hoger beroep een 20-jarige man veroordeeld voor poging tot doodslag op en mishandeling van zijn ex-schoonmoeder, het bedreigen met een misdrijf tegen het leven gericht van zijn ex-vriendin en voor diefstal met geweld van zijn ex-vriendin en een vriendin van haar. Het hof heeft de man een gevangenisstraf van vier jaar opgelegd, waarvan één jaar voorwaardelijk. Aan het voorwaardelijke deel van de straf is onder meer de voorwaarde verbonden dat de verdachte zich moet laten behandelen in een kliniek.

Het hof heeft bij de strafbepaling in het bijzonder rekening gehouden met de nog jeugdige leeftijd van de verdachte en met zijn licht verminderde toerekeningsvatbaarheid. Door het Openbaar Ministerie, dat hoger beroep had ingesteld, was een hogere gevangenisstraf van tien jaren geëist omdat het, anders dan het hof en eerder de rechtbank, poging tot moord bewezen vond. Naar het oordeel van het hof kan echter niet worden bewezen dat de verdachte met voorbedachten rade heeft gehandeld. Van de ten laste gelegde poging tot moord is de verdachte daarom vrijgesproken.

De verdachte heeft zijn ex-schoonmoeder van korte afstand een kogel in het hoofd geschoten. De vrouw heeft dit overleefd. Volgens de verdachte is het wapen afgegaan doordat het slachtoffer het wapen met haar hand afweerde. Naar het oordeel van het hof had de verdachte moeten controleren of het wapen geladen was en had hij er rekening mee moeten houden dat het slachtoffer, toen er een wapen op haar werd gericht, door de schok of ter verdediging iets zou ondernemen, bijvoorbeeld door met haar hand tegen het vuurwapen te slaan.

Datum: woensdag 4 juli 2012, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry