Ontvrienden op Facebook: dit zijn de drijfveren

03/07
2012
Wat zorgt ervoor dat mensen u op Facebook `ontvrienden’? Wetenschappers zochten het uit. Grote leeftijdsverschillen, een gebrek aan gezamenlijke vrouwelijke vrienden en neurotisch gedrag blijken funest voor een relatie op Facebook.

“Recente analyses lijken te suggereren dat sociale regels voor het beëindigen van relaties op Facebook getransformeerd zijn,” zo schijven de onderzoekers in hun paper. “Er lijkt een radicaal verschil te zijn tussen de offline en online wereld: redenen om een online relatie te verbreken zijn anders dan redenen om een offline relatie te verbreken.” Toch is daar nooit heel veel bewijs voor gevonden. “En daarom testen we dat. We nemen een aantal factoren (bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, persoonlijkheidskenmerken) die geassocieerd worden met het beëindigen van vriendschappen in de `echte wereld’ en kijken of deze factoren ook op Facebook van belang zijn.”

Uw vriend is mijn vriend

De wetenschappers analyseerden meer dan 34.012 relaties op Facebook. Sommige relaties bleven in stand. Anderen werden verbroken. De onderzoekers keken naar de leeftijd, het geslacht en de persoonlijkheidskenmerken van mensen die hun relatie verbraken. “Na 34.012 relaties op Facebook bestudeerd te hebben, ontdekten we dat een relatie gemiddeld sneller stukloopt als deze zich niet tot één sociale kring beperkt.” Oftewel: als twee vrienden niet dezelfde vrienden hebben. Hoe meer de vrienden van twee vrienden op Facebook overeenkwamen hoe sterker de relatie ook was. Een andere opvallende conclusie van het onderzoek: “Een relatie met een gezamenlijk vrouwelijke vriend is sterker dan een relatie met een gezamenlijke mannelijke vriend.”

Datum: dinsdag 3 juli 2012, 13:16
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry