Stofje van Paaseiland verbetert geheugen van jonge en oude muizen

02/07
2012
Een stofje dat op Paaseiland werd ontdekt, blijkt ervoor te zorgen dat jonge muizen beter kunnen leren. En het voorkomt dat het brein van oude muizen aftakelt. Ook maakt het muizen minder angstig en minder depressief.

Het draait allemaal om het stofje Sirolimus, ook wel bekend als rapamycin. Het stofje werd op Paaseiland ontdekt en is een bacterieel product. Het stofje wordt reeds in de medische wereld gebruikt en wel als medicijn dat moet voorkomen dat getransplanteerde organen worden afgestoten.

Experiment

Wetenschappers van The University of Texas Health Science Center waren benieuwd of het stofje nog meer bijwerkingen had. En dus verzamelden ze muizen en zetten ze op een dieet met daarin rapamycin. Zowel onder jonge als oude muizen maakte het stofje een groot verschil. “We zorgden er (middels rapamycin, red.) voor dat de jonge muizen dingen beter leerden en dingen die ze geleerd hadden, beter onthielden dan normaal,” vertelt onderzoeker Veronica Galvan. En ook onder oude muizen had het stofje effect. “De oude muizen die een dieet met daarin rapamycin kregen, lieten een verbetering zien en niet de normale achteruitgang die je naarmate ze ouder werden, verwacht.”

Datum: maandag 2 juli 2012, 15:46
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry