Vervolging dreigt voor Pirate Bay-klonen

28/06
2012
Auteursrechtenstichting BREIN dreigt met juridische stappen tegen websites die gebruikers doorsluizen naar de omstreden downloadsite The Pirate Bay. Volgens de stichting zijn de eigenaren van dit soort sites als tussenpersoon aansprakelijk.

Pirate Bay was lange tijd de populairste downloadsite ter wereld

Dit heeft BREIN laten weten in brieven die ze aan verschillende aanbieders van proxy’s hebben gestuurd.

Een proxy is een site die als tussenstation dient tussen de internetverbinding en de website die iemand bezoekt. Op deze manier kan een internetgebruiker firewalls  of blokkades omzeilen en anoniem surfen. Via Pirate Bay-proxy's is het nog steeds mogelijk films, muziek of spellen te downloaden van de populaire website.

Blokkade
In mei klaagde de auteursrechtenstichting internetproviders als KPN, UPC, Tele2 en T-Mobile aan. De rechtbank in Den Haag bepaalde toen dat deze providers de populaire downloadsite moesten blokkeren. Eeder kregen Ziggo en XS4ALL het bevel The Pirate Bay te blokkeren. XS4ALL ging toen in hoger beroep.

Ook onderdam Stichting BREIN toen stappen tegen proxy-aabieders, maar er bleven telkens nieuwe proxy’s opduiken. De stichting probeert nu een einde te maken aan de wilgroei van dit soort sites.

Reactie
BREIN schrijft in de brieven dat de proxy-eigenaren doelbewust een gerechtelijk bevel negeren en dus medeplichtig zijn aan inbreuk op auteursrecht.

Sommige eigenaren van proxyservers weigeren hun dienst offline te halen. BREIN waarschuwt voor de proceskosten en mogelijke schadeclaims wanneer het tot een aangifte komt.

Wereldwijd wordt er opgetreden tegen illegaal downloaden. In Amerika worden individuele downloaders aangepakt terwijl Nederland er voor kiest om de websites te bestrijden.

Datum: donderdag 28 juni 2012, 14:51
Bron: Elsevier Internet
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry