Zeespiegel stijgt komende eeuwen flink

25/06
2012
Zelfs als de aarde een succesvol klimaatbeleid lanceert en de opwarming beperkt blijft, stijgt de zeespiegel de komende eeuwen nog flink: ongeveer 75 tot 80 centimeter ten opzichte van het jaar 2000.

Rond het jaar 2300 stijgt de zeespiegel nog verder: waarschijnlijk zo’n 2,7 meter. Dat blijkt uit een onderzoek van diverse wetenschappers, waaronder medewerkers van de Wageningen University. Ze bestudeerden de zeespiegelstijgingen die de laatste duizend jaar plaatsvonden. Ook keken ze naar de huidige uitstoot van broeikagassen en hoe deze zich de komende eeuwen gaat ontwikkelen.

Beperken

Op dit moment kunnen we de opwarming van de aarde nog iets afremmen. En wel door een effectief klimaatbeleid toe te passen. Daarmee zouden we de opwarming moeten kunnen beperken tot zo’n 1,5 graad Celsius. Dan zal de zeespiegelstijging rond het jaar 2300 waarschijnlijk lager uitvallen, maar nog altijd 1,5 meter bedragen. Als we de opwarming niet zo sterk weten te beperken en de temperatuur de komende eeuwen 3 graden Celsius hoger komt te liggen, is tegen het jaar 2300 mogelijk sprake van een zeespiegelstijging van tussen de 2 en 5 meter. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Nature Climate.

Datum: maandag 25 juni 2012, 15:50
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Gelderland, Wageningen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry