Hoogleraar Rotterdam stapt op na fraudeverdenking

25/06
2012
De van oorsprong Vlaamse hoogleraar consumentengedrag Dirk Smeesters is beschuldigd van wetenschapsfraude. Hij heeft zijn ontslag ingediend bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Dirk Smeesters. Foto Erasmus Universiteit

Er is geen reden voor medelijden met Diederik Stapel, die op grote schaal heeft gefraudeerd

Commentaar Simon Rozendaal: Diederik Stapel: een junk die moest scoren

Dat meldt NRC Handelsblad.

Maandagmorgen werd het rapport gepresenteerd naar de integriteit van Smeesters. Twee van zijn onderzoeken worden door de Erasmus Universiteit teruggetrokken. 

Ontslag
De hoogleraar heeft inmiddels ontslag genomen. Hij zou hebben toegegeven dat hij 'data zodanig heeft geselecteerd dat de gezochte effecten statistisch significant werden'.

De onderzoekscommissie Wetenschappelijke Integriteit vondt dat sommige van zijn bevindingen statistisch hoogst onwaarschijnlijk waren. Desgevraagd kon Smeesters geen data leveren waarop de conclusies zouden zijn gebaseerd.

Stapel
Smeesters promoveerde in 2003 in de psychologie aan de universiteit van Leuven en ging toen aan de vakgroep sociale psychologie aan de Universiteit van Tilburg werken als wetenschappelijk medewerker. Daar werkte hij korte tijd tegelijk met met Diederik Stapel.

In 2007 stapte Smeesters over naar de Rotterdam School of Management, waar hij in 2010 hoogleraar consumentengedrag werd. Dit is een onderdeel van de Erasmus Universiteit.

Slordig
De hoogleraar presenteerde eerder dit jaar een onderzoek waarin hij aantoonde dat mensen die slordige bureaus hebben, efficiënter werken. Ook onderzocht hij dat mensen die veel aan de dood denken, eerder snoepen.

Niet alle onderzoeken zijn gebaseerd op verzinsels. Het verband tussen aan de dood denken en snoepen is ook in de Verenigde Staten gevonden, na de aanslagen van 11 september 2001.

Eind vorig jaar was er een grote rel rond de Tilburgse hoogleraar Stapel. Hij bleek data voor zijn onderzoeken te hebben verzonnen om verbanden aan te tonen. Zo beweerde hij te hebben bewezen dat mensen die vlees eten, eerder asociaal zijn. Dit onderzoek bleek compleet verzonnen.

Datum: maandag 25 juni 2012, 07:26
Bron: Elsevier Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Gelderland, Noord-Brabant, Rotterdam, Rozendaal, Tilburg, Verenigde Staten, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry