Hoogleraar Erasmus Universiteit verdacht van fraude

25/06
2012
De van oorsprong Vlaamse hoogleraar consumentengedrag Dirk Smeesters wordt verdacht van wetenschapsfraude. Smeesters werkte eerder samen met de frauderende Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel.

Dirk Smeesters. Foto Erasmus universiteit

Er is geen reden voor medelijden met Diederik Stapel, die op grote schaal heeft gefraudeerd

Commentaar Simon Rozendaal: Diederik Stapel: een junk die moest scoren

Dat meldt NRC Handelsblad.

Om 10.00 uur maandagmorgen wordt een rapport gepresenteerd naar de integriteit van Smeesters. Dan worden ook de details over de fraude bekendgemaakt.

Stapel
Smeesters promoveerde in 2003 in de psychologie aan de universiteit van Leuven en ging toen aan de vakgroep sociale psychologie aan de universiteit van Tilburg werken als wetenschappelijk medewerker. Daar werkte hij samen met Stapel.

In 2011 werd hij hoogleraar consumentengedrag aan de Rotterdam School of Management, onderdeel van de Erasmus Universiteit.

Slordig
De hoogleraar presenteerde eerder dit jaar een onderzoek waarin hij aantoonde dat mensen die slordige bureaus hebben, efficiƫnter werken. Ook onderzocht hij dat mensen die veel aan de dood denken, eerder snoepen.

Of de onderzoeken ook onjuist zijn, is niet zeker. Het verband tussen aan de dood denken en snoepen is ook in Amerika gevonden na de aanslagen van 11 september 2001.

Stapel bleek data voor zijn onderzoeken te hebben verzonnen om dingen aan te tonen. Zo beweerde hij te hebben bewezen dat mensen die vlees eten, eerder asociaal zijn.

Datum: maandag 25 juni 2012, 07:26
Bron: Elsevier Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Gelderland, Noord-Brabant, Rotterdam, Rozendaal, Tilburg, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry