Mens denkt dat vijanden dichterbij zijn dan het geval is

19/06
2012
Houd je vrienden dichtbij, maar je vijanden dichterbij. Het is een bekend gezegde dat we onbewust voortdurend toepassen, zo blijkt. Honkbalfans denken dat het stadion van `de vijand’ dichterbij ligt dan in werkelijkheid het geval is.

Dat is de opmerkelijke conclusie van een onderzoek van de New York University. Dat schrijven de wetenschappers in het blad Personality and Social Psychology Bulletin.

Het onderzoek

De wetenschappers interviewden in juni 2010 fans van de Yankees. Ze deden dat voor het stadion van de Yankees, kort voor de wedstrijd tegen de New York Mets zou beginnen. Op het moment dat de Yankees ondervraagd werden, stonden zij eerste. De Red Sox stonden tweede (het verschil was uiterst klein). De Baltimore Orioles bungelden onderaan de lijst.

Resultaten

Eerst werd vastgesteld of de ondervraagde toeschouwers zich echt bedreigd voelden door de Red Sox. Daarna kregen de proefpersonen de opdracht om de afstand van het Yankee Stadium naar Fenway Park (stadion van de Red Sox) en naar Camden Yards (stadion van de Baltimore Orioles) te schatten. De afstand van de Yankees naar de Red Sox bedroeg 305 kilometer. Van de Yankees naar de Orioles was 273 kilometer. De toeschouwers die zich niet bedreigd voelden door de Red Sox dachten dat het stadion van de Orioles dichterbij was dan het stadion van de Red Sox. De echte Yankee-fans die zich wel bedreigd voelden door de Red Sox, dachten dat het stadion van de Red Sox dichterbij was dan dat van de Orioles.

Datum: dinsdag 19 juni 2012, 15:44
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap
Tags: Baltimore, New York, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry