Jeugddetentie voor gooien stenen vanaf viaduct en plaatsen voorwerpen op snelweg

18/06
2012
's-Hertogenbosch , 18-6-2012

De rechtbank ‘s-Hertogenbosch heeft twee jongens veroordeeld tot jeugddetentie voor het gooien van onder meer stenen vanaf een viaduct in Someren. Ze plaatsten ook takken en een driewieler op de snelweg bij Asten. De 14-jarige jongen uit Deurne krijgt 180 dagen jeugddetentie opgelegd waarvan 103 dagen voorwaardelijk. De 16-jarige jongen uit Asten is veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur en vier maanden voorwaardelijke jeugddetentie. Daarnaast moeten ze een schadevergoeding betalen van ruim 2800 euro.

De jongens gooiden op 11, 27 en 28 december 2011 onder meer stenen, takken en zakken vanaf een viaduct op de N266 bij Someren. Daarnaast legden ze takken en een driewieler op de A67 in de gemeente Asten. Doordat auto’s met een hoge snelheid deze voorwerpen niet meer konden ontwijken, zijn er fikse schades ontstaan. Volgens de rechtbank was er een aanmerkelijke kans dat hun handelen zou leiden tot zwaar lichamelijk letsel bij de slachtoffers in de auto’s. De verdachten hebben deze kansen bewust aanvaard en op de koop toe genomen.

Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank onder meer rekening met de grote materiële schade. Daarnaast rekent de rechtbank het de verdachten aan dat zij met hun handelen angst en schrik hebben veroorzaakt bij de automobilisten en hun passagiers.

Gelet op de ernst van de feiten is naar het oordeel van de rechtbank een forse straf in de vorm van jeugddetentie uitgangspunt, maar legt de rechtbank (deels) voorwaardelijke jeugddetentie op vanwege onder andere de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachten. Bij de 16-jarige jongen weegt verder mee dat bij hem sprake is van een autistische stoornis en hij niet het initiatief nam tot het plegen van de feiten. In het geval van de 14-jarige jongen is het onvoorwaardelijke deel van de jeugddetentie niet langer dan de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten gezien de noodzaak tot behandeling.

Tijdens de proeftijd van twee jaren krijgen de jongens reclasseringstoezicht opgelegd en moeten ze voor hun problemen behandeld worden.

 

 

Datum: maandag 18 juni 2012, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Asten, Deurne, Leiden, Noord-Brabant, Someren, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry