CIMIC traint op Texel

18/06
2012
Functioneel specialisten van het Netwerk Civil Administration van 1 CIMIC bataljon hebben afgelopen week op Texel het maken van beoordelingen getraind tijdens Walcheren TEX. Tevens was de oefening voor de reserve officieren bedoeld om de samenhorigheid binnen het netwerk te vergroten.

Volgens een scenario, gebaseerd op de Georgische opstand op Texel aan het eind van de Tweede Wereld oorlog, brengen de specialisten de toestand van het eiland in kaart. Verder adviseren ze de militaire commandant die het civiele gezag moet herstellen, gewapende partijen ontwapent en voor de burgers weer een normale situatie moet creëren. Niet alleen overleg voeren met het hoofd van de politie, het verzet en de pastor, maar ook prikkend voorwaarts gaan in een mijnenveld, zijn zaken waar de militairen zich mee bezighouden.

Bruggenbouwers

Overste Cees van Doorn, legt als netwerkmanager uit een brug te vormen tussen burgers en militairen. “Belangrijk is dat mensen weten hoe ze civiele kennis kunnen omzetten in een militaire context, zodat ze de militaire commandant van goed advies kunnen voorziet.” Het maken van assessments, de situatie in een bepaalde omgeving beoordelen, en de juiste gesprektechnieken om contact te leggen met de lokale bevolking zijn essentieel voor de CIMIC medewerker. De reservisten moeten ook goed functioneren in een militaire omgeving. Daarom staan er ook lessen exercitie en grens verleggende activiteiten (GVA) op het programma.

Avontuur

Drang naar avontuur, fysiek actief en kameraadschap zijn veel gehoorde motivaties voor een reservist om aan te sluiten bij het 1 CIMIC Bataljon. “We zijn bezig op niveau en het is goed om weer eens van kantoor te zijn”, zegt luitenant-ter-zee 2  Dick Kik, in het dagelijks leven bedrijfsjurist, maar vroeger marinier. Ritmeester Gerard Lucius, sprak een verwarde soldaat, die na hevige gevechten dagen rondliep, maar nu naar huis wil. Een situatie waar Lucius als diplomaat voor het ministerie van Buitenlandse zaken niet snel mee in aanraking komt. “Hier kan ik mijn kennis weer op een andere manier inzetten, daarnaast is het de fysieke uitdaging die me erg aanspreekt”, zegt hij tijdens de verkenning van het eiland.

1 CIMIC Bataljon

Het Civil Administration bestaat uit 40 reserve officieren van alle krijgsmachtdelen. Het betreft specialisten in het publieke domein en in openbaar bestuur. Ze vallen onder het 1 CIMIC (Civil Military Cooperation) Bataljon in Apeldoorn. Taken zijn onder meer: vergroten van de politieke stabiliteit, het bevorderen van de sociaaleconomische ontwikkeling en het herstellen van de noodzakelijke infrastructuur in een missie- gebied. De reservisten werken buiten Defensie en beschikken over specifieke kennis op het gebied van openbaar bestuur, overheid, politie, justitie, infrastructuur  en rampenbestrijding. Bij missies in bijvoorbeeld Afghanistan, Bosnië en Irak heeft Defensie regelmatig een beroep op specialisten gedaan. Bij de huidige missie in het Noord-Afghaanse Kunduz worden ook reservisten van Civil Adminstration ingezet.

Datum: maandag 18 juni 2012, 12:28
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Apeldoorn, Gelderland, Irak, Noord-Holland, Texel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry