Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken bezoekt Afghanistan

21/09
2009
Guusje ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, heeft afgelopen dagen een bezoek gebracht aan Afghanistan. `Ik ben erg onder de indruk van het werk van de Nederlandse politie en militairen in Afghanistan.‚Ä?

In 3 dagen tijd reisde de minister naar Kabul, Kandahar en Uruzgan, waar zij zich uitgebreid liet informeren over de missie in Afghanistan en in het bijzonder de opbouw van de Afghaanse politie. De opbouw van de Afghaanse politie is één van de belangrijkste onderdelen van de wederopbouw van Afghanistan. Na de opbouw van het Afghaanse leger heeft nu het opleiden van Afghaanse politiemensen hoge prioriteit. Zij moeten uiteindelijk zorgen voor meer veiligheid op straat, zodat het leger zich meer op de buitengebieden kan richten.

Sinds begin dit jaar ondersteunen 10 Nederlandse politieagenten de training en opleiding van de Afghaanse politie, in het kader van de Europese Politiemissie EUPOL. `De basis is nu gelegd. De verdere ontwikkeling is essentieel voor de Afghaanse bevolking. Zij moeten weer vertrouwen krijgen in de veiligheid van hun land`, aldus de bewindsvrouw.

UitbreidingIn Kabul sprak Ter Horst met de Deen Kai Vittrup, hoofd van de EUPOL-missie. Ook had ze een ontmoeting met generaal Achmadzai, hoofd politietraining van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Minister Guusje ter Horst zegde een uitbreiding van 10 naar 19 politiemensen toe wat betreft de Nederlandse bijdrage aan de EUPOL-missie. Ook beloofde ze zich bij haar Europese collega's hard te maken voor de toegezegde trainers door andere EU-landen. Dit aantal blijft nu namelijk nog achter.

In Tarin Kowt kreeg de minister uitleg over de aanpak van de Task Force Uruzgan en bezocht ze het Police Training Centre. Hier worden Afghaanse politie-agenten opgeleid door Nederlandse polieagenten, marechaussee en militairen. In het provinciale coördinatiecentrum liet de minister zich informeren over de coördinatie tussen de verschillende veiligheidsdiensten en het lokale bestuur. `De Afghanen nemen hun verantwoordelijkheid om zelf voor hun veiligheid te gaan zorgen. In alle activiteiten werken Afghanen en Nederlanders samen, het zogenoemde partneren. Het zelfstandig optreden is nog wel een kwestie van lange adem.`

Datum: maandag 21 september 2009, 20:15
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry